Skånsta ryttare har framtidshopp efter hästviruset

Skånsta ryttare6
Ann Borglund vågar vara optimistisk nu.
Efter mer än två månader med det dödliga viruset EHV-1 har läget hos Skånsta ryttare i Österåker stabiliserats. Sedan mitten av februari har ingen ny häst insjuknat och nu börjar man se ljust på framtiden igen.

– Det är helt otroligt! Nu är vi på väg ur detta. Hoppas vi, säger Ann Borglund, verksamhetschef på Skånsta Ryttare i Åkersberga.

28 dagars väntan

I måndags (4/3) började ridskolan räkna ned de 28 dagar som distriktsveterinären satt som karenstid innan stallet kan öppna igen – om inga nya sjukdomsfall i EHV-1 inträffar.

Dagen därpå meddelade klubben den glada nyheten på sin webbsida:

”Vi har hamnat i ett helt annat läge nu där våra hästar rehabiliterar och återhämtar sig efter sin sjukdom och vi väntar på att de ska komma i form igen”.

Alla hästar hemma igen

Senast någon av stallets hästar insjuknade av EHV-1, även kallat virusabort, var 15 februari, och numera är alla hästar som vårdats på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala hemma igen.

– De två sista kom hem förra veckan. Men vi har fortfarande flera hästar som har neurologiska symtom. De kan gå, men är lite ostadiga och trötta, säger Ann Borglund till Mitt i.

Nu är det ljus i tunneln

Ann Borglund, Skånsta ryttare

Inträffar inga nya sjukdomsfall beräknar hon att stallet kan öppna igen vecka 15 eller 16, det vill säga i mitten av april.

– Vi har börjat räkna ner. Nu är det ljus i tunneln.

Sedan smittan upptäcktes 4 januari har 39 av Skånsta ryttares 65 hästar insjuknat, varav fyra blev så sjuka att de fick avlivas.

– Jag har inte hört om något annat fall där så många fått den neurologiska varianten av virusabort, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.