ANNONS

Hatade på Facebook – döms för hets mot folkgrupp

Hets mot folkgrupp på Facebook
Mannen liknade invandrare med apor i sina kommentarer.
En 47-årig Sundbybergsbo har dömts för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit nedsättande och rasistiska kommentarer om muslimer och invandrare på Facebook.
Bland annat ska han ha beskrivit mörkhyade som en ”apflock”.
ANNONS

Vid sju tillfällen mellan 29 november 2017 och 11 februari 2018 skrev den 47-årige Sundbybergsbon rasistiska inlägg i Facebookgruppen ”Stoppa islam”.

Bland annat ska han ha beskrivit mörkhyade som en ”apflock” och kommenterat inlägg med: ”tillbaks till hyddan, går ju inte att ha såna i möblerade rum”.

Mannen har hela tiden nekat till brott och menat att det varit någon av hans bekanta som skrivit kommentarerna, när de lånat hans dator.

Han hävdar att han har varit inloggad på sin Facebookprofil på datorn och de bekanta har därför inte behövt kunna hans lösenord för att komma in på kontot.

ANNONS

Beskrev invandrare som apor

Tingsrätten dömer nu mannen till villkorlig dom och 25 200 kronor i dagsböter för hets mot folkgrupp. Domstolen menar att då inläggen varit skrivna med täta mellanrum, under lång tid och dessutom liknar varandra – många refererar till invandrare som apor – så kan man anta att det varit samma person som skrivit dem.

Att någon annan än 47-åringen själv skulle ha lyckats använda hans Facebook-konto under så lång tid och vid upprepade tillfällen utan att han skulle ha märkt det, tycker tingsrätten är osannolikt.

47-åringen har medgett att han varit medlem i gruppen ”Stoppa islam”, men säger att han gick ur gruppen då frågan om hets mot folkgrupp kom upp.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.