ANNONS

Hatten av för farfar Holgers väska

Johan Tunbjer, mannen bakom väskmärket Holger bags, samlar på både väskor och hattar.
Johan Tunbjer, mannen bakom väskmärket Holger bags, samlar på både väskor och hattar.
Koffertsamlingen har han köpt på sig de senaste tio åren. De fungerar både som heminredning och inspiration.
Koffertsamlingen har han köpt på sig de senaste tio åren. De fungerar både som heminredning och inspiration.
Johans väska är inspirerad av en portfölj som han hittade i en garderob i Småland.
Johans väska är inspirerad av en portfölj som han hittade i en garderob i Småland.
Väskmakaren Johan Tunbjer hittade inspirationen i en garderob i Småland. Och bland alla koffertar han har samlat hemma i lägenheten.
ANNONS

Tvärs över gården och upp på fjärde våningen på Skeppargatan har väskdesignern Johan Tunbjer stora delar av sin koffertsamling: Resväskorna i läder och träfibermaterial han köpt på sig de senaste tio åren som fungerar både som heminredning och inspiration.

– Väskor är fascinerade för att de signalerar att man är ute och reser, att den som haft den har varit med om spännande möten med andra kulturer. Den här säger verkligen semester säger han och drar upp ett rektangulärt exemplar i ljusgul färg, en av favoriterna i samlingen.

Efter att ha jobbat som fotograf och bildbehandlare började han för omkring sex år sedan att jobba på Hattbaren på Götgatan, det är ett intresse han har haft sen tidiga tonåren.

– Hattar säger alltid mycket om vem som bär dem. Eftersom de sitter så nära ansiktet påverkar de hur vi ser ut.

Johan letar fram sin farfars gamla cylinderhatt och pekar på ett ställe på brättet där tyget är extra nött. Här höll farfar Holger hatten när han tagit den av sig för att hålla tal.

Samma farfar är också anledningen till att Johan började göra egna väskor. Tio år efter farfar gått bort hittade han en väska i en garderob högst upp i huset på hans småländska gård. Den var fylld av bilder på familjen och andra saker som varit viktiga för Holger.

– Min första tanke var: Tänk om man kunde göra en väska som ser ut så här.

Fem år senare finns Holger bags, döpta efter farfar, bland annat på NK och Åhléns. Det är portföljer i vulkaniserat fibermaterial med mönster inspirerat av patinan hos de koffertar han har i sin samling. Väskorna finns inte i läder, ett material Johan försöker undvika.

– Visst, det är väldigt snyggt men vi försöker tänka mycket på hållbarhet. Och med tanke på att vi har en tax i logotypen, så vore det lite väl mycket att sedan göra väskorna av djurhud.

ANNONS
Fakta

Älskar gamla grejer med en historia

Namn: Johan Tunbjer.

Ålder: 30 år.

Gör: Väskmärket Holger tillsammans med bland andra ad:n Erik Dolk.

Gillar: Saker med en historia. En gammal blompress från farmors fars tid i scouterna och ett krucifix som funnit i släkten flera generationer är några av de käraste ägodelarna.

Galen i: Hattar. Efter att ha varit i rom som 14-åring väcktes en hittills livslång hattpassion som också eldades på av att den store idolen Michael Jackson ofta bar hatt. Favoritmärket är italienska Borsalino.

De gör om sovrummet till läderverkstad – varje dag

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.