JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Hävde bostadsköp – slipper miljonbot till Peab

Byggnationen av bostäderna i Arenastaden blev försenad, vilket föranledde en långdragen tvist mellan Peab Bostad och ett par som köpte en av dem.

Byggnationen av bostäderna i Arenastaden blev försenad, vilket föranledde en långdragen tvist mellan Peab Bostad och ett par som köpte en av dem.

Anna Wachenfeldt

20230525135735
20230525135714
2023-05-25
13:57

Paret i Arenastaden ville häva lägenhetsköpet före inflytt.

Då stämde Peab dem på 1,8 miljoner.

Men nu går byggjätten förlorande ur striden och måste i stället betala för rättsprocessen.

Att köpa lägenhet på ritning kan innebära viss risk. Livet kan förändras under tiden bostaden byggs, privatekonomin också. Bygget kan försenas.

Det var just vad som hände paret i Arenastaden.

De tecknade ett så kallat förhandsavtal om köp av en lägenhet i Arenastaden 2016. Den skulle stå klar 2017, men byggproblem uppstod.

Byggaren Peab meddelade ny inflytt 2018, men då ville köparna inte längre bo där eftersom att ekonomin förändrats och banken backat.

Peab vägrade att häva köpet och hävdade avtalsbrott mot. Paret pekade på att förseningen var skäl att dra sig ut.

Otydligt om tillträde

Det blev en tvist i domstol där Peab stämde paret på 1,8 miljoner kronor, för lägenhetens värdefall – den såldes vidare till ett lägre pris, samt mäklar- och rättegångskostnaderna.

Tingsrätten har nu valt att ställa sig på bostadsköparnas sida. Förhandsavtalet, som Peab alltså ansåg vara bindande, var alldeles för luddigt formulerat vad gäller tillträdesdatum, står det i domen: Paret har "därmed inte begått avtalsbrott och inte blivit skadeståndsskyldiga gentemot föreningen (Peab)".

Efterlyser tydliga regler

Tingsrätten var oenig. En av domarna menade att paret inte haft rätt att frånträda förhandsavtalet.

Som förlorande part ska Peab Bostad nu betala rättegångskostnader på 416 000 kronor.

Peab kommer att överklaga.

”Särskilt eftersom domarna var oeniga. Det är angeläget för både oss och köparna att veta vilka regler som gäller när man tecknat ett avtal", skriver Peabs pressavdelning i en kommentar av domen.

AnnaWachenfeldt
08-550 551 51

Norr mot söder i Moderaternas maktkamp

Parisa Liljestrand föreslås ta över efter Mikaela Fletcher. 

Parisa Liljestrand föreslås ta över efter Mikaela Fletcher. 

Louise Kristoffersson

20250507155526
20250507164301
2025-05-07
15:55
2025-05-07 16:43

När Moderaterna i Stockholms län ska välja ordförande föreslås Parisa Liljestrand ta över efter Mikaela Fletcher.

Men hon utmanas av Erik Ottoson från Huddinge.

Norr ställs mot söder i ett av M:s viktigaste distrikt.

Oväntat har Mikaela Fletcher, kommunstyrelseordförande i Österåker, valt att kliva av sitt uppdrag som ordförande efter bara två år. Den 17 maj ska en ny utses.

Valberedningens förslag är att Parisa Liljestrand tar över. Hon är i dag kulturminister och var innan dess kommunstyrelseordförande i Vallentuna. Valberedningens ordförande Erik Langby, som själv är ordförande för kommunstyrelsen i Sigtuna, skriver på Facebook att han ser Liljestrand som en "stark kompromisskandidat" för att undvika splittring i distriktet.

Tillhör ingen falang

Det fanns också två andra kandidater; Daniel Källenfors från Lidingö och Erik Ottosson från Huddinge som fick ungefär hälften var av nomineringarna. Valberedningen föreslog att dessa två i stället får "visa sin förmåga att ena länet genom att båda ingå i presidiet". Liljestrand anses lämplig eftersom hon enligt Expressen inte ingår i någon av falangerna.

Stockholmsdistriktet har en tung roll internt i partiet. Att hålla ihop det och undvika splittring är ordförandens viktigaste uppgift. Det säger Vallentunabon Elwe Nilsson, som innehade posten i nästan ett kvartssekel, 1980–2004.

– När jag blev ordförande var vi osams med Stockholms stad. Men jag och Carl Cedersköld (som under perioden var bland annat industri- och finansborgarråd i Stadshuset, reds anm) kom överens om att vara sams. Det viktigaste som jag ser det är att få fram en politik som alla kommuner kan stå bakom, säger Elwe Nilsson.

Har skött sitt mandat suveränt.

En konflikt mellan norr och söder

Men just nu ser det alltså inte ut som att länsförbundet står enat. Erik Ottosson vill inte släppa sin kandidatur och därför kommer ordförandevalet på stämman att stå mellan honom och Parisa Liljestrand.

Enligt Elwe Nilsson har det alltid funnits interna spänningar mellan norr- och söderkommunerna.

– Jag vet inte vad det beror på. Men så starka som vi varit på norrsidan har man sällan varit på södersidan. Att man inte är riktigt överens mellan norr och söder är inte så ovanligt. Vi har haft många duktiga politiker på södersidan också. Men om man är oense är norrsidan mycket starkare.

Med det resonemanget är det sannolikt att Parisa Liljestrand vinner valet.

– Ja, det tror jag. Även om det gått med raketfart för henne är hon minister och har skött sitt mandat suveränt.

LouiseKristoffersson
08-550 551 19