Havererad postgång i flera delar av Solna

Mitt i Solna den 1 september 2016.
Mitt i Solna den 1 september 2016.
När brevbäraren är sjuk blir posten sen. Det berättade läsare i Råsunda för två veckor sedan.

Men problemet finns på fler ställen i Solna.

Som ett brev på posten. Den kända svenska liknelsen fungerar inte att använda i Solna, om man ska tro flera läsare som hört av sig efter Lokaltidningen Mitt i:s artikel om den långsamma postgången i Råsunda.

Problemen verkar dessutom finnas på fler håll i staden.

– Det är tydligt att det här problemet även finns i Frösunda. Jag fick nyligen ett brev som var postat två veckor tidigare. Vi har brevlådorna i trapphuset och ibland får jag ingenting. Då kollar jag om grannarna fått post. Om ingen annan fått post heller då vet man att de inte dykt upp alls, säger en man på Gustav III:s boulevard.

Även uppe i Hagalund har man haft det struligt. ”PostNord påstår att problemet har varit under sommaren, vilket inte är sant. Jag vill påstå att även vi som bor i Hagalund har varit drabbade av dålig postutdelning och under minst ett års tid”, skriver Karin från Hagalund.

Här har landsortstidningar kommit en eller flera dagar senare än utgivningsdagen.

– Vid flera tillfällen har jag fått torsdags-, fredags- och måndagstidningen på en tisdag, säger hon.

När hon pratat med PostNord har hon fått till svar att de inte har ansvar för att landsortstidningar delas ut rätt dag.

Liknande problem med tidningar rapporteras från Råsunda.

”… jag prenumererade på GP som dagligen förväntas bäras ut av posten. Så skedde så länge jag bodde på Norr Mälarstrand men upphörde så snart vi flyttade till Råsunda. Jag fann efter några år det meningslöst att prenumerera på en postdistribuerad tidning så länge som jag bor kvar i Solna”, skriver en man.

En anonym brevbärare är skeptisk till PostNords svar om att sjukdom ligger bakom den försenade posten.

”Det handlar snarare om två saker: För många ordinarie som fått semester samtidigt utan att cheferna lyckats hitta ersättare och att utdelningsområdena är för stora vilket gör att ovana sommarjobbare är chanslös att hinna med”, berättar hen för Mitt i.

Enligt PostNord finns inga allmänna regler för hur tidningar ska delas ut, det beror på hur avtalet med förlaget ser ut. Får man inte tidningen ska man i första hand vända sig dit så får de ta kontakt med PostNord, säger Anne Källgren Jiremar på PostNords mediecenter.

Att man skulle ha för lite personal i Solna håller hon inte med om.

– Rent principiellt så har vi inte det, men problemen i sommar har varit exceptionella med ovanligt mycket sjukdom, plus att vi haft sommarvikarier som hoppat av. Vi har en vikariepool, men ibland så blir den mindre. Men vi rekryterar hela tiden för att täcka upp, säger hon.