ANNONS

Haveriutredning ser över M-ledning i Vaxholm

Kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M) vid valet till kommunfullmäktige 2014. I bakgrunden partikamraterna Lars Wessberg (en av kandidaterna för KSO-posten i våras) och Per Mosseby som leder M:s valberedning i Vaxholm. 
Kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M) vid valet till kommunfullmäktige 2014. I bakgrunden partikamraterna Lars Wessberg (en av kandidaterna för KSO-posten i våras) och Per Mosseby som leder M:s valberedning i Vaxholm. 
I våras blev det klart att Lars Lindgren (M) fortsätter som kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm. Nu utreder en särskild M-arbetsgrupp vad som gick snett i det tänkta maktskiftet.
ANNONS

I höstas förklarade Lars Lindgren (M) att han tänkte lämna sin post som kommunstyrelsens ordförande i lagom tid till nästa val 2018, något han ”planerat länge”.

Men när partiet i våras skulle ta fram nya kandidater till jobbet dök en oväntad arbetssökande upp – Lars Lindgren själv.

Resultatet blev att ingen av fem kandidater som partiets valberedning hade, inklusive Lindgren själv, fick tillräckligt stöd för att kunna väljas, varpå Lars Lindgren fick sitta kvar på sin post.

Några planer på att sluta tycks han inte längre ha:

– Valberedningen har inte kunnat komma fram till någon annan lösning än att jag sitter kvar. sa han när Mitt i talade med honom i tisdags (21/6).

Tycker du inte att det finns någon lämplig efterträdare?

– Det tänker jag inte kommentera.

De fem kandidater som nominerades av moderaternas valberedning i våras var – förutom Lars Lindgren själv – Lars Wessberg, Anna Hansson, Rickard Gille och Mats Olofsson.

En person med god insyn beskriver det som att en ”våt filt” lades över hela processen när det visade sig att Lars Lindgren var med och sökte sitt eget jobb. I den mån det kan ha funnits kritik mot Lindgrens ledarskap så fördes den inte fram eftersom han ju själv satt med.

ANNONS

Men arbetet med att hitta en efterträdare till Lindgren har inte lagts på is. Parallellt med valberedningens fortsatta arbete har partiet även tillsatt en slags haveriutredning som ska ”se över arbetssätt och styrning inom moderaterna i Vaxholm”. Sammankallande för utredningen är Karin Enström, och resultatet ska presenteras för partiets fullmäktigegrupp i slutet av denna månad, möjligen i dag 22 juni, enligt vad Mitt i erfar.

Vad arbetsgruppen kommit fram till är än så länge okänt.

För Lars Lindgren är det tills vidare ”business as usual” som gäller.

– Om jag inte tyckte det var kul skulle jag inte gå till jobbet varje dag, säger han.

Fakta

Lars Lindgrens (M) två katastrofval

Moderaternas resultat i de senaste kommunalvalen i Vaxholm.

2014: 30,75% (-10,75 procentandelar)

2010: 41,50% (-10,65 procentandelar)

2006: 52,15% (+20,15 procentandelar)

Under Lars Lindgrens tid vid rodret, de senaste två valen 2010 och 2014, har partiet tappat drygt 4 av 10 röster.

(Inom parentes förändring jämfört med föregående val)

Källa: Valmyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.