Hbtq-vänligast utanför stan

Av 217 hbtq-certifierade verksamheter i landet finns 15 av dem i Täby kommun.

Därmed är Täby bäst i klassen bland kommunerna runt Stockholm.

I väntrummet på Ungdomsmottagningen i Täby möter stolar i regnbågens alla färger. Ungdomar som kommer till mottagningen kopplar symboliken direkt, berättar undersköterskan Kicki Elvin Baerhe.

– Färgerna på stolarna betyder att vi alla är olika. Många av våra besökare blir glada när de kommer in, säger hon.

Ungdomsmottagningen i Täby är en av de 15 arbetsplatser i Täby kommun som är hbtq-certifierade av RFSL. Detta enligt en genomgång som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

Enligt genomgången finns 217 arbetsplatser i Sverige som är hbtq-certifierade i organisationen RFSL:s utbildningsprogram.

I Stockholms län finns de flesta hbtq-certifierade arbetsplatserna i Stockholms kommun men bland kranskommunerna sticker Täby ut. Flertalet kommuner har bara en eller ingen certifierad verksamhet.

Förutom Ungdomsmottagningen är det verksamheter inom individ- och familjeomsorgen på Täby kommun som har certifieringen, till exempel Hägernäs familjecenter med öppen förskola och familjerådgivningen. Också några av fritidsförvaltningens verksamheter – några ungdomsgårdar – har satsat på att fullt ut lyfta in hbtq-perspektivet i vardagen.

– Hit ska alla känna sig välkomna och veta att vi har kompetensen. Det är en inkluderingsfråga, säger Mats Nilsson, enhetschef på individ- och familjeomsorgen.

På Ungdomsmottagningen har man arbetat med certifieringen längst och enligt undersköterska Kicki Elvin Baehre kommer allt fler hbtq-personer till mottagningen

Förutom regnbågsstolarna är en konkret åtgärd att ”killmottagningen”, som sorterade besökarna efter ett traditionellt könstänkande, har rensats bort.

– Det är ett nytt sätt att tänka. När jag tar emot någon tar jag inget för givet, säger hon.

Fakta

Har många betydelser

Hbtq är en förkortning för homosexuell, bisexuell, trans- och queerperson.

Begreppet beskriver både sexuell läggning och könsidentitet.

Förra veckan firades den årliga pridefestivelen Stockholm Pride i Stockholm

Den första Pridefestivalen i Stockholm firades 1998..