ANNONS

Heather lämnade allt för kärleken i Dalen

När Heather Jonasson från Texas blev kär i Måns lämnade hon allt för ett nytt liv i Enskededalen. Men mötet med landet blev en chock. Nu har hon skrivit en bok om landet där man inte hittar nya kompisar på tunnelbanan.
ANNONS

Heather Jonasson mötte söderortsbon Måns Jonasson på nätet på 90-talet. Det slog gnistor direkt och efter ett halvår flyttade den då 25-åriga Heather till Sverige. Men mötet med det nya landet blev inte som hon hade tänkt sig.

– Det var spännande att bara ge sig iväg och jag kände mig redo för ett äventyr. Men det var väldigt tufft i början. Och framförallt vintrarna var svåra. Jag hade bara sett snö två gånger innan jag flyttade, säger hon.

Heather hade inte ens åkt tunnelbana när hon flyttade till söderort. När hon kom hit såg hon tunnelbanan som ett sätt att träffa nya människor på. Hon lärde sig dock snart att det inte fungerar.

– Nu vet jag att man inte ska ta så mycket kontakt och inte titta direkt på någon. Svenskar är ganska reserverade, säger hon och skrattar.

Med en stor dos humor började Heather dela med sig av sina upplevelser i en blogg, där hon fick många kommentarer, från andra som flyttat till Sverige. Nu har hon samlat materialet i boken ”Life in the land of the ice and snow”.

– Den beskriver min tid här och förvirringen jag kände i början. Jag vet inte hur många gånger jag har läst en svensk tidning helt fel och trott att någon blivit överfallen och attackerad med alla möjliga konstigheter, som typ korv. Ibland förstår jag verkligen inte vad det står. Eller förvåningen över att min son vill äta blodpudding. Vad är det?, säger hon.

Nu bor paret tillsammans med sina två söner i Enskededalen och Heather jobbar hemifrån som översättare. Efter 14 år i söderort känner hon sig hemma.

– Jag älskar den här delen av stan. Det finns så mycket natur. Ibland ser jag älgar utanför fönstret, något som mina vänner i Texas inte ens tror på. Nu tycker jag om Sverige mer än USA. Men jag fortsätter att blogga om underliga händelser här!

Amerikanska Heather Jonasson har skrivit bok om sin tid som ny i Sverige.

ANNONS
Fakta

En och annan kulturkrock...

Läkarbesöken: ”I USA får man recept på starka mediciner när man vill. I Sverige blev jag ordinerad en alvedon mot smärtan när jag skulle föda barn.”

Kylan: ”I början försökte jag se söt ut i små mockaskor och tunna jackor. Det har jag släppt helt. Nu är det lager på lager. Alltid.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.