Hedengrens extremt otippade bästsäljare

Bokrean lockade många till Hedengrens på Stureplan.
Bokrean lockade många till Hedengrens på Stureplan.
Köerna ringlade utanför anrika bokhandeln strax före åtta på tisdagsmorgonen när bokrean började.
Men butikens lista på bästsäljare är något otippad.

Bokhandeln vid Stureplan har funnits i hundra år nu. Och bokrean är fortfarande brådaste tiden tillsammans med dagarna före jul.

– Det har varit strålande. Vi har sålt massor och det har varit massor med folk inne sedan klockan åtta. Vi öppnade sju förra året, men tog lite sovmorgon i år eftersom det var så kallt. Men kvart i åtta var det kö utanför, säger Nicklas Björkholm på Hedengrens.

Hur mycket betyder bokrean för er 2018?

– Det är inte som förr det är det inte, även om det ekonomiskt fortfarande är bra att rensa ut lager och så. Men det också är kul att det kommer in massa nytt folk som får se att det finns en riktigt bokhandel, säger Nicklas Björkholm.

De något otippade titlarna som säljer bäst vid Stureplan är enligt Nicklas Björkholm Wittgensteins Tractatus- logico, Dårskapens lov av Erasmus av Rotterdam och Alexander Lee:s Ugly renaissance.

– Försök hitta en annan bokhandel med den topplistan!, utbrister Nicklas Björkholm.

Inte rea på allt

Senaste åren har man kört 40 procent på allt i butiken, men nu har man bara rea på utvalda titlar.

– Nu har vi hittat bra grejer och fått i hop en bra rea. Och vi tycker väl kanske inte att det har uppskattats tillräckligt med 40 procent på allt. Vi har inte sålt tillräckligt bra för att det ska kännas meningsfullt, säger Nicklas Björkholm.

Vädret ställde till det i city

Topplistan på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan är desto mer väntade. Här var det böckerna i Elena Ferrante-serien, Homo Deus av Yuval Noah Harari och Krig och Fred av Leo Tolstoj som gick bäst.

– Vädret ställde till det lite grann, så det var ingen toklång kö. Däremot vällde det in folk när vi öppnade dörrarna. Folk stod väl och tryckte någonstans och väntade, säger Erik Olsson, ställföreträdande butikschef på butiken.

Till skillnad från de mindre butikerna har de inte drabbats av den ökade e-handeln.

– Det är klart att det hänt saker de senaste tio åren, men vi har en miljon medlemmar som vi vänder oss till. Årets rea gick till och med bättre än förra året, säger Erik Olsson.

Fakta

Hedengrens topp åtta sålda på bokrean

Wittgenstein: Tractatus- logico

Erasmus av Rotterdam: Dårskapens lov

Sigmund: Wienerkretsen- filosofi vid avgrundens rand

Houellebecq: Kartan och avgrunden

Bernhard: Självbiografier

Janik: Wittgensteins Wien

Lee: Ugly Renaissance

Berguen: Döden i Reval