ANNONS

Många hedrade dödade 63-åringen

Zuhair Kajarzadeh sätter ner ett ljus vid manifestationen i Vårby gård.
Zuhair Kajarzadeh sätter ner ett ljus vid manifestationen i Vårby gård.
Blommor och levande ljus fyllde Vårby gårds centrum i eftermiddags. Unga, barn och gamla slöt upp vid en manifestation mot våld och hedrade samtidigt den 63-årige man som dödats av en handgranat.
ANNONS

– Jag är verkligen jätteledsen. Jag kände mannen som dog. Han var mycket aktiv i området och vi brukade bland annat ses på 1 maj-demonstrationer, säger Zuhair Kajarzadeh allvarligt.

Som så många andra kom han till Vårby Gårds centrum strax före klockan 15 i dag, och som så många andra håller han ett levande ljus i handen. Varligt sätter han ner det på marken, där en cirkel av ljus och färska blommor sakta blir större. Människor i alla åldrar kommer fram, ensamma eller i små grupper, för att hedra mannen som dog i söndagens granatexplosion.

– Jag blev chockad när jag fick veta vad som hänt. Det känns viktigt att vara här, säger Zuhair Kajarzadeh, välkänd i området i sin roll som nattvandrare och fotbollsledare i Wårby United FF.

Sakta blir ljusen och blommorna fler.     Foto: Märta Lefvert

Han är inte den ende här som kände 63-åringen. Under ceremonin träder flera av dem fram och berättar om en kär vän och kollega, som de nu sörjer djupt. Det blir många fina ord.

– Vi kommer hit med en ros för att visa vår kärlek. Vi saknar din glädje och ditt civilkurage, säger en kvinna innan hon lägger ner den röda blomman bland ljusen.

Ceremonin i Vårby gård arrangerades av Svenska kyrkan, i samarbete med Vårby Gård Islamiska Ungdoms- och kulturförening, ABF, Balder och Huddinge kommun. Företrädare för dem håller korta tal medan skymningen faller i centrum.

ANNONS

– Vi ville samla alla i dag för att visa att kärlek är starkare än hat, säger Hanna Lönneborg, biträdande kyrkoherde i Sankt Mikaels församling, som betonar vikten av att känna hopp i sitt anförande.

Kyrkoherden Hanna Lönneborg och imamen Galip Bozkurt höll båda tal.    Foto: Märta Lefvert

Sedan sjunger lokala artisten Oskar Anglebjer ”Länge lever livet”, innan imamen Galip Bozkurt får ordet. Också han lyfter fram kärlekens och ljusets kraft. Samtidigt varnar han för andra krafter.

– Nu sprids rädslan och vi känner igen den. Men vi kommer inte att tillåta den att ta över, säger Galip Bozkurt och tackar alla som kommit.

Även kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak Nordkvist talar under ceremonin, bland annat om att det går fort att förvandla ett öppet torg till en plats förknippad med våld och rädsla.

– Det är precis det förövarna vill. Det tänker vi inte tolerera, säger han.

 Daniel Dronjak Nordkvist, kommunstyrelsens ordförande, talar.   Foto: Märta Lefvert

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.