Hedrar sin bror genom musiken

Jaouli "Finess" Akofely skriver musik som hans 12-åriga jag hade velat höra: "Jag skriver för ungen som sitter hemma när han flyr från allt negativt som sker runtom i världen, så har han musiken som lyfter upp honom. Musiken kunde vara en storebrorsa, musiken kunde vara en farsa".
Jaouli "Finess" Akofely skriver musik som hans 12-åriga jag hade velat höra: "Jag skriver för ungen som sitter hemma när han flyr från allt negativt som sker runtom i världen, så har han musiken som lyfter upp honom. Musiken kunde vara en storebrorsa, musiken kunde vara en farsa".
Det var starka känslor mellan Finess och mamma Helena efter att Finess tolkat Py Bäckmans "Stad i ljus".
Det var starka känslor mellan Finess och mamma Helena efter att Finess tolkat Py Bäckmans "Stad i ljus".
Finess och Py Bäckman tolkade varandras låtar i Lyckliga gatan i TV4.
Finess och Py Bäckman tolkade varandras låtar i Lyckliga gatan i TV4.
Snart släpper Hässelbyrapparen Jaouli "Finess" Akofely sin andra EP, som handlar om att nå sina drömmar.
Finess egen dröm är att ta över världen med sin musik, något som hans storebror uppmuntrade honom till innan han gick bort.

– Jag kände att det enda jag kunde göra var att fortsätta kämpa med musiken för att hedra honom, säger Finess.

Senast Lokaltidningen Mitt i västerort träffade Jaouli ”Finess” Akofely var i februari förra året. Då hade hans första EP blivit nominerad inför Kingsizegalan, men han jobbade fortfarande extra på en skola i Bromsten. Nu är vi tillbaka i lägenheten på Carl Bondes väg, där Finess bor med sin mamma Helena.

Sedan sist har han slutat jobba extra och blivit sajnad av Sony. När han får frågan om hur det känns att kunna satsa heltid på musiken spricker han upp i ett leende.

– Det är fett nice, det är en pojkdröm som blivit verklig, säger Finess.

Han började rappa när han var tolv år. När han får frågan om hur hans första vers lät börjar han skratta.

– Haha, inte speciellt bra. Den handlade väl om att spela basket och vara med tjejer.

Sedan dess har texterna utvecklats.

– Jag har alltid gillat att prata om saker som berör mig. Sedan kan det vara både roliga saker och sorgliga saker. I ”Stad i ljus” pratar jag till exempel om vad som händer efter döden och att man ska hylla de fina stunder man har med folk innan man förlorar dem. Man vet aldrig när den personen försvinner, säger Finess.

Det var i tv-programmet ”Lyckliga gatan” som Finess framförde sin version av ”Stad i ljus” för första gången. Det var också första gången som Finess pratade om sorgen efter sin storebror, som mördades för två år sedan.

– Jag hade hållit tillbaka, jag har alltid tagit itu med saker själv. Det var en öppningspunkt för mig att lätta på saker och ting. Att få bort en liten tyngd.

Det var i maj 2014 som polisen ringde på dörren. Jaouli var den första som fick veta vad som hänt.

– Det slog ner som en bomb. Jag hade precis varit och hälsat på min vän vars mamma, som var som en extramamma för mig, hade gått bort några dagar tidigare. Jag svimmade för några sekunder. Jag vägrade först tro att det var sant.

Jaouli och storebrodern, som hade ett kriminellt förflutet, hade ett speciellt band.

– Det var min hjälte, det var min förebild. Han stöttade mig och jag är glad att det sista han hann säga var att han tyckte att jag skulle köra hårt med musiken och gå hela vägen.

Efter broderns bortgång kände Finess att det enda han kunde göra för att hedra sin bror var att fortsätta kämpa med musiken.

– Det blev som en drivkraft.

Han sörjer fortfarande.

– Jag tror inte jag har sörjt klart än, jag jobbar fortfarande för att hedra hans minne. ”Stad i ljus” blev en terapi för mig. Speciellt när den togs emot så bra.

Tittare hör fortfarande av sig varje dag.

– Vissa ser mig som en inspiration och tycker att jag är en hjälte som fortsätter att kämpa och visa att man kan nå sin dröm, säger Finess.

Den nya EP:n ”Allt har sitt pris”, som släpps den 17 juni, handlar just om hur man når sina drömmar. Finess är själv inte framme än. Han vill bli stor utomlands också, inte bara som egen artist utan även som låtskrivare och manager.

– Jag vill ta över världen, det är det som är målet, säger Finess.

Fakta

Det här är Finess

Namn: Jaouli Akofely.

Bor: Smedshagen, Hässelby.

Ålder: 28 år.

Utbildning: Universitetsstudier i marknadsföring och ekonomi.

Skriver för: ”12-åriga Jaouli, för ungen som sitter hemma och flyr från allt negativt som sker runtom i världen genom musiken, som lyfter honom. Musiken kan vara en storebrorsa, musiken kan vara en farsa.”

Aktuell: I ”Lyckliga gatan” på TV4 play och med EP:n ”Allt har sitt pris”, som släpps den 13 juni.