Minns du ditt första månadskort? Kanske är din resa med SL så lång att du hade foto på ditt ”50-kort”?
Sedan dess har många spärrar passerats. Månadskortet fick magnetremsa, ändrade storlek och 2010 kom Accesskortet.
Och nu sjunger även det på sista versen.
I tisdags beslöt landstingets trafiknämnd att gå vidare med att utreda nya sätt att betala SL-biljetterna.
Blippa bankkort eller mobil
Det som är på gång är att resenärerna har biljett eller månadskort laddade på sina betalkort och blippar dem i spärren, eller har dem i mobilen. Det innebär att alla köp görs digitalt.
Men det ligger några år framåt i tiden.
– I dagsläget finns ingen tidsplan för när SL-accesskortet eventuellt ska försvinna. SL har ett avtal som sträcker sig flera år framåt, säger Jens Plambeck, chef för strategisk utveckling vid landstingets trafikförvaltning.
Accesskortet har av många ansetts som opraktiskt. Det är svårt att hålla koll på hur mycket reskassa som finns kvar, eller när periodbiljetten går ut. Och de som inte är digitala måste ta sig till en automat, spärr eller återförsäljare i kiosk eller pressbyrå.
Lösning för äldre
Men för äldre kan den nya tekniken bli ett problem. Enligt rapporten har var femte person över 65 år inte tillgång till internet eller smartphone.
– Vi måste tillgodose olika sätt för såväl befintliga som nya resenärer att köpa sina biljetter. Mobilen kommer inte att vara det enda sättet att införskaffa sig en biljett på, säger Plambeck.
SL-kortet har redan nu till viss del flyttat in i mobilen. Från och med den 1 februari kan man betala sina enkelbiljetter med swish i SL-appen.
Och under 2018 ska spärrarna byggas om så att resenärerna kan blippa mobilen på bussen eller i tunnelbane- och pendeltågsspärrar.