– Vi hoppas på många gäster, vi har ju en fantastisk miljö här, säger Björn Johansson som äger Edsbacka Krog.

Det är tuffa tider för många ekonomiskt just nu. Hur ser det ut med bokningar hittills?

– Vi siktar på att nå 4 000 bokningar och har en bit kvar. Det är lite färre bokningar än i fjol vid samma tid. Det märks att det är tuffa tider, och i och med det får vi också det tuffare ekonomiskt.

Något senare, i början av december, dukar även Bergendal och Lillstugan fram sill, julskinka, sylta, lutfisk, Janssons frestelse och dopp i grytan.

"Differentierad prislista"

När Lokaltidningen Mitt i kollar bokningsläget i mitten av november berättar Lillstugans ägare Susanna Salin att det är ”ungefär som vanligt” medan Håkan Holmgren, verksamhetschef på Bergendal, förklarar att man till och med har ett bättre bokningsläge än motsvarande tid i fjol.

– Ja, det ser bra ut. Vi har inte höjt några priser och vi jobbar med en differentierad prislista, säger han.

"Minskar svinnet"

Som en coronaanpassning övergav Bergendal det vanliga julbordskonceptet där man plockar maten själv och serverade jultallrikar i stället. Lite av det tänket lever kvar även i år.

– Vi har buffé men maten serveras i portionsformer. Det blir trevligare så och det blir inga berg av gravlax på tallrikarna, så det minskar svinnet också, säger Håkan Holmgren.

Det fjärde alternativet i kommunen finns på Scandic Star Sollentuna som har julbord i sju dagar uppdelat i två perioder med start den 5 december.