Hektiska visningstider för mäklarna

Emelie Zazzi är mäklare på HusmanHagberg i Sundbyberg och Solna.
Emelie Zazzi är mäklare på HusmanHagberg i Sundbyberg och Solna.
"De passar på innan det är försent", säger Rickhard Löfgren angående amorteringskravet.
"De passar på innan det är försent", säger Rickhard Löfgren angående amorteringskravet.
Den senaste veckan har antalet bostäder till salu ökat i både Solna och Sundbyberg. En anledning till det är amorteringskravet som träder i kraft den 1 mars och många vill passa på att göra en förändring.
– Det är full fart och det känns jättekul, säger mäklaren Emelie Zazzi.

Enligt nya regler ska hushåll med lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten behöva amortera mer än de är tvungna till idag.

Emelie Zazzi, mäklare på HusmanHagberg, säljer bostäder i Solna och Sundbyberg. Hon är en av alla mäklare som upplever ett högt tryck på visningarna just nu.

– Det har kommit ut väldigt många objekt den här- och förra veckan. Jag hade visningar i helgen och märkte att det var bättre tryck och att fler folk vill köpa. Det är bättre nu än vad det var innan jul. Det känns som att marknaden återhämtat sig lite. I höstas låg objekten ute lite längre tid än nu, men det gick ändå att sälja.

Det kanske kommer att ha en påverkan på marknaden ett litet tag.

Emelie Zazzi, om amorteringskravet

Hon tror att en stor anledning till tillströmningen av köpare är att amorteringskravet, men hon tror inte att kravet kommer att påverka marknaden i längden.

– Det kanske kommer att ha en påverkan på marknaden ett litet tag. Men det är inte alla som kommer att påverkas av det. Det kanske påverkar försäljningen av de lite mindre lägenheterna en kort period, men sedan tror jag att det kommer att rulla på som vanligt.

En anledning till det stora utbudet är att det även finns många nyproducerade bostäder i Solna och Sundbyberg.

Färre kanske kommer vilja byta bostad och det är inte bra.

Rickhard Löfgren, om amorteringskravet

Rickhard Löfgren, som jobbar på SkandiaMäklarna i Solna, har även han fått ett ökat antal objekt.

– Det ser bra ut. Det känns även som att köparna är tillbaka. Det var lite tuffare i november och december. Men nu känns det mycket positivare.

Även han tror att det är många som vill förändra sin boendesituation i och med amorteringskravet.

– De passar på innan det är försent. Jag tror att omsättningen kan bli lägre i samband med amorteringskravet. Färre kanske kommer vilja byta bostad och det är inte bra. Speciellt inte för alla unga människor som kommer att få det svårare att köpa sin första bostad. Det blir för dyrt, helt enkelt.