Hel by för alla hobbitfans

Redan nästa år kan det första ”hobbithuset” stå klart på Muskö. Men det är bara början – en hel by med tio hobbithus planeras.

Byn blir en del av lantgårdsprojektet Drömgården vid Arbottna herrgård.

Förra veckan kunde Lokaltidningen Mitt i och flera andra medier berätta om det första hobbithuset vid Arbottna på Muskö.

Mitt i talade med byggaren Simon Dale efter att han träffat de fem intresserade andelsägarna i förra veckan. Går detaljplaneprocesserna som man vill så kommer ett tiotal hobbithus att stå klara inom en snar framtid.

– Nu har vi visat konceptet och folk vet vad det handlar om. Jag är jätteglad över att vara involverad i ett sådant här ovanligt projekt med matproduktion och lokalt lantbruk. Det är fantastiskt spännande, säger Simon Dale.

Han bor själv i ett så kallat hobbithus hemma i västra Wales i England, som stod klart 2003. Det var samtidigt med filmatiseringarna av JRR Tolkiens ”Sagan om ringen”-trilogi om det småväxta folkslaget hobbitarna.

– Jag och min fru följde våra drömmar och byggde ett hus av halm och trä.

Simon Dale ligger bakom flera hobbithus. Men det är alltså på Muskö som världens troligen första hobbitby ska bli verklighet.

Marie Eriksson, en av personerna bakom lantgårdsprojektet Drömgården, hoppas att det första huset står klart nästa sommar.

– Det tar tre månader att bygga, säger hon.

Totalt ska Drömgården, med musteri, mejeri, bryggeri och betesdjur, ha runt 200 andelshus vid Arbottna gård. En av de tre stugbyarna blir alltså en hobbithusby.

Tusentals har anmält intresse.

Hur är reaktionerna från Musköborna?

– Majoriteten är jättepositiva. En minoritet är oroliga för hur vi ska hantera naturvärdena. Men i detaljplaneprocessen har vi redan gjort en mängd utredningar.

Peter Olevik Dunder (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tror inte det är några problem att inrymma projektet i området.

– JRR Tolkien hade nog inte Boverkets byggregler som inspirationskälla när han skrev ”Bilbo”. Men det finns säkert lösningar, säger han.

Totalt investeras en halv miljard kronor i Drömgårdsprojektet. Med sig har man riskkapitalisten Göran Arvinius.

Träd, grenar och halm utgör stommen i ett ekologiskt hobbithus.

Interiör från Simon Dales hobbithus i västra Wales.

Ett hobbithus omgivet av ett växthus.