Hel uteservering stals

Hela uteserveringen vid Tyresö slott försvann över en natt.

Kvar på morgonen fanns bara släpspår i gruset, kunde Sven Ringmar som driver bistron, konstatera.

När Sven Ringmar, krögare på Tyresö slotts wärdshus, lämnade sin arbetsplats förra tisdagskvällen vid åttatiden var allt som vanligt. När han kom tillbaka tidigt på onsdagen var hela uteserveringen som bortblåst. 80 stolar i svart konstrotting, 18 bord och åtta stora parasoll hade fraktats bort under natten.

– Allt som var kvar var spår i gruset, några burkar energidryck och en hel del cigarettfimpar. De behövde ju såga av parasollerna så de behövde väl lite tid, säger Sven Ringmar.

I våras, en vecka efter att bistron öppnat för säsongen, hände något liknande. Men då nöjde sig tjuvarna med att ta 20 stolar. Sven Ringmar kan bara gissa sig till att de kuppliknande stölderna planerats så att allt kunnat fraktas bort med lastbil.

Det som gör att stölden svider lite mer än vanligt är att Sven Ringmar, trots att han är försäkrad, nu måste bekosta en helt ny uteservering ur egen ficka. Försäkringen täcker nämligen inte stölder utanför byggnaden.

– Den här gången handlar det nog om 50 000 kronor som jag får stå för själv. Det känns riktigt surt, säger han.

Efter tre år som krögare på Tyresö slott kan han konstatera att mycket är roligt, men att brottsligheten i området är överraskande stor. I vintras bröt sig någon eller några in och stal ett kassaskåp med en större summa kontanter i.

Försäkringsbolaget ersavtte själva skåpet, men inte pengarna.

– Det var precis under julbordssäsongen, så där fanns en del, säger han.

Till vardags handlar det mycket om blommor och annan utsmyckning som försvinner och att personalen då och då under somrarna får gå ut i parken och hämta in bord och stolar.

– Men i jämförelse med det som hänt nu är det ingenting. Det känns jättetråkigt att inte få ha saker ifred, säger Sven Ringmar.

Den gångna veckan har leverantörer och kunder som Sven Ringmar varit i kontakt med berättat om restauranger med uteserveringar som drabbats av liknande stölder den senaste tiden.

Anders Öström, tillförordnad chef på Nackapolisens samordning, uppger att han inte känner till om det skett liknande stölder på andra håll i länet.

– Det har i alla fall inte varit några i Nackadistriktet, säger han.

Han berättar också att polisen beslutat att inte inleda någon förundersökning efter stölden vid slottet.

– Det fanns inga vittnen och inget att gå på och tyvärr fick vi inte veta att det fanns spår i form av dryckesburkar. Hade vi vetat det hade vi skickat ut tekniker, säger han.

Uteserveringen bestod av 80 stolar i konstrotting, 18 bord och åtta parasoll. ”Det känns riktigt surt, säger krögaren Sven Ringmar.