ANNONS

Hela bisamhällen dör

"Det är säkert inte bara golfbanan som besprutas utan folk gör nog även det hemma i sina trädgårdar", säger Lasse Ahlström.
"Det är säkert inte bara golfbanan som besprutas utan folk gör nog även det hemma i sina trädgårdar", säger Lasse Ahlström.
Det har länge varit problem med att hela bisamhällen dör ut, enligt Lasse Ahlström, ordförande i Lidingös biodlarförening. Nu misstänker han att Lidingö golfklubbs besprutning med växtbekämpningsmedlet Starane 180 är en av orsakerna.
ANNONS

Förra veckan skrev Mitt i Lidingö om att Lidingö golfklubb besprutar golfbanan med växtbekämpningsmedlet Starane 180. Godkännandet för medlet har gått ut, men enligt Kemikalieinspektionen är det ändå tillåtet för golfklubben att använda det till och med den 30 juni 2017.

– Bina fortsätter att dö och här ser vi ju troligen en av förklaringarna. På golfklubben besprutar de ju ogräs, så som maskrosor, och det är precis där bina befinner sig när de bidrar till växternas pollinering, säger Lasse Ahlström.

Han menar däremot inte att växtbekämpningen med Starane 180 är den enda boven i dramat.

– Den största orsaken till att bin dör är en parasit som suger blod och sprider virussjukdomar. Däremot finns det säkert ett antal andra faktorer som också påverkar. Bina kan nog klara en av grejerna men inte allt på samma gång. Och det känns bara så onödigt att man ska behöva använda sådana här bekämpningsmedel, säger Lasse Ahlström.

Biodlarföreningen har flera olika bigårdar och kupor utspridda på ön.

– Ett bi kan flyga tre kilometer fågelvägen så man behöver inte ha bikuporna precis intill golfbanan för att de ska påverkas. Och eftersom det här giftet exempelvis kan påverka betesdjur, hur mycket påverkar det inte en insekt då?, säger Lasse Ahlström.

Men att användningen av Starane 180 skulle påverka bina är högst osannolikt, enligt Henrik Hallqvist, ogräsexpert på växtskyddscentralen i Alnarp, som är en del av Jordbruksverket.

– Vi känner inte till att det skulle vara någon fara för bin. Det ingår ju att man undersöker eventuella negativa effekter när preparat registreras, säger han.

Lasse Ahlström är ändå orolig för bina men även humlor, solitärbin och fjärilar.

ANNONS

– Människor kan man ju informera med varningsskyltar men det blir lite svårt för oss att informera bina om att de inte ska flyga till golfbanan, säger han.