Hela familjen åker Vasaloppet

Familjen Röstin i Tyresö laddar för Vasaloppet. Alla fem ska åka något av loppen under Vasaloppsveckan.

– Det blir att vi pratar ganska mycket om skidåkning i familjen och så ser vi många tävlingar på tv, säger äldsta dottern Hanna Röstin, 14 år.

Stora, tunga snöflingor faller över Alby friluftsområde och blåsten gör att det känns betydligt kallare än den enda minusgrad som termometern visar på. Mörkret faller och elljuset tänds. Familjen Röstin är på plats för ännu ett träningspass innan en hektisk Vasaloppsvecka tar sin början. Pappa Anders tar fram skidorna ur bilen till sig och barnen Hanna, 14 år, Elias, 12 år och Hedda, 9 år.

– För mig är tjusningen med Vasaloppet att ha en målsättning under vintern, men för barnen tror jag mer att det är folkfesten som lockar, säger Anders Röstin.

Själv ska han åka det riktiga Vasaloppet för tredje gången. De två äldre barnen Elias och Hanna ska åka både UngdomsVasan och den 30 kilometer långa KortVasan, dit även mamma Johanna är anmäld. Det innebär tre olika tävlingsdagar med olika startställen, så det är mycket att planera.

– Det svåra är inte att komma i mål, utan att komma till start, säger Anders Röstin och skrattar.

För Elias är det första gången som han får åka KortVasan.

– Jag är lite nervös för tiden, men jag är inte rädd för att bli trött, säger han.

Precis som sina syskon är han vältränad och ägnar sommarhalvåret åt orientering. Den som kanske har mest fjärilar i magen är den yngsta i syskonskaran, Hedda, som ska åka UngdomsVasan på 3 kilometer.

– Det är första gången och jag är lite rädd för att alla andra ska vara väldigt duktiga, säger hon.

Årets Stockholmsvinter har bjudit på utmärkta förutsättningar för skidåkning och lockat många ut i spåren, vilket Stefan Barthelsson, föreståndare för Alby friluftsområde, har märkt av.

– De senaste åren har längdskidåkning fått ett lyft. Framför allt är det de som åker för rekreation som blivit fler, säger han.

Barnen Röstin åker både för njutningen och för tävlingen. Viktigast den här veckan blir UngdomsVasan, tycker både Elias och Hanna.

– Där tävlar man ju mot andra i samma ålder så man vill ju komma så bra som möjligt.

Hedda, Elias och Hanna Röstin under ett träningspass på Alby friluftsområde.

Fakta

15 800 åkare

Vasaloppsveckan pågår 22 februari–3 mars.

Förutom det vanliga Vasaloppet arrangeras sex andra lopp plus Öppet spår.

Det traditionella 90 kilometer långa Vasaloppet avslutar veckan.

15 800 deltagare är anmälda till Vasaloppet.

Källa: vasaloppet.se