ANNONS

Hela gården drabbades av hästsjuka

Nu hoppas Lotta Almqvist (till höger) och Eva Hellsten (till vänster) på Blåkulla att hästarna håller sig friska i framtiden. På bilden, nioåriga Waseem, som skadade sig efter en penicillinreaktion. Eva Hellsten har startat en swish-insamlingen till honom.
Nu hoppas Lotta Almqvist (till höger) och Eva Hellsten (till vänster) på Blåkulla att hästarna håller sig friska i framtiden. På bilden, nioåriga Waseem, som skadade sig efter en penicillinreaktion. Eva Hellsten har startat en swish-insamlingen till honom.
En ny ponny på Blåkulla gård i Västerhaninge drabbades av den allvarliga hästsjukdomen kvarka.

Den drog ävenmed sig 27 av gårdens 37 hästar i sjukan.

– Precis hela verksamheten påverkas, säger ägaren Lotta Almqvist.
ANNONS

Blåkulla är en av Haninges äldsta hästgårdar. Här ligger Västerhaninge ridskola och 400 personer kommer hit varje vecka och rider eller sköter om hästarna.

Men hösten har inneburit ett ofrivilligt avbrott för dem.

Gårdens köp av en ponny har fört olycka med sig.

– Ponnyn blev sjuk i kvarka efter en vecka. Sedan blev de andra ponnyerna sjuka, och till sist blev även storhästarna sjuka. Totalt har 28 våra 37 hästar insjuknat under hösten, berättar ägaren Lotta Almqvist.

En mängd ridskolelektioner har fått ställas in och gårdspersonalen har fått slita hårt, berättar hon.

– Kvarkan är väldigt smittsam. Värst är det om den ger varbölder, men det är det bara en av våra hästar som fått. De andra har haft hosta och feber, säger Lotta Almqvist.

Dubbel olycka blev det för två hästar som fick penicillinchocker. En av dem, Waseem, träffar vi inne i stallet.

– Han reagerade med kramper och kunde inte gå över huvud taget. Det slutade med att han skar upp benet och skadade sig. Han hamnade på isoleringen på djursjukhuset i Uppsala, säger Lotta Almqvist.

Eva Hellsten som rider på gården har startat en insamling via swish för Waseem, som nu är tillbaka på gården. Men det tar månader innan han är frisk. De som vill stötta Waseem ekonomiskt kan höra av sig till Blåkulla för information, berättar Lotta Almqvist.

ANNONS

Måndagen den 14 december väntas gården bli helt friskförklarad.

– Nu har vi skaffat fyra mobila uteboxar som ska stå inne i vårt stora tält. Där ska vi kontrollera feber på nya hästar innan de får komma in i stallet, säger Lotta Almqvist.

Kvarka kan komma hur och när som helst, till exempel på tävling.

– Det tar så lång tid att få hästarna friska och försäkringarna täcker bara till viss del. Jag vill inte ens tänka på vad detta kommer att kosta oss, säger Lotta Almqvist.

Fakta

Bölderna kan orsaka kvävning

Kvarkautbrott rapporteras ofta hos hästar i både Sverige och utomlands, och är anmälningspliktig.

Hästarna kan få en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor, men symtomen kan också vara lindriga och likna en vanlig förkylning.

De flesta hästar med bölder har bölder som mognar, spricker och går över. Men i värsta fall kan bölderna innebära en tuff död genom kvävning.

SWB (Avelsföreningen för svenska varmblodiga hästen)