Hela hyreshuset fick utrymmas

En brand bröt i lördags kväll ut i ett hyreshus på Fjärilsstigen.  Husbranden tros ha startat på en balkong.
En brand bröt i lördags kväll ut i ett hyreshus på Fjärilsstigen. Husbranden tros ha startat på en balkong.
70 hyresgäster fick utrymmas när en brand bröt ut i ett hyreshus på Fjärilsstigen i Bro i lördags kväll.

– Jag är fortfarande i chocktillstånd, säger hyresgästen Peter Andrén som inte får återvända hem än på ett tag.

Huskroppen har sex trappuppgångar och det är sex lägenheter i varje huskropp. Branden tros ha startat på en balkong strax före åtta på lördagskvällen.

– En förundersökning är inledd om allmänfarlig vårdslöshet, säger Per Lennartsson, stationsbefäl vid Norrortspolisen.

Polisen vill inte uttala sig om orsaken till branden.

– Jag vet inte hur branden startat och kan inte uttala mig om det. Platsen är fortfarande avspärrad. Brandteknisk undersökning ska genomföras så fort polisen får tillträde till platsen, fortsätter Per Lennartsson.

Pia Ringkrans från Posom, en ideell organisation för krishantering, var nöjd med samarbetet mellan polis, brandförsvar, kommunen, kyrkan och hyresvärden Graflunds.

Posom fick larmet klockan 20.10. När Pia Ringkrans kom fram till Bro hade de drabbade redan tagits om hand i en samlingslokal, Gula längan, av rätt typ av personal.

På plats fanns även folk som kunde hjälpa till med försäkringsfrågor.

Brandkårens insatschef Lars-Åke Stevelund kunde vid 22.30-tiden berätta att man precis låtit hälften av hyresgästerna återvända till sina bostäder.

– Vi vill inte ha på för mycket vatten, vattenskadorna blir jobbigare än skadan av att taket brinner färdigt, säger han.

Ingen människa skadades vid branden, enligt Lars-Åke Stevelund, men en kvinna med astma behövde lite hjälp.

Peter Andrén är en av de hyresgäster som får vänta med att återvända hem på ett tag.

– Allt känns rätt förvirrande. Jag var inte hemma när min dotter ringde och berättade att det brann i mitt hus. Nu är jag på väg hem och ska rädda dator, foton, räkningar och andra saker som kan ha drabbats av rökskador. Jag är fortfarande i chocktillstånd, men förhoppningsvis kan jag lösa tillfälligt boende i ett par nätter, säger han.

En annan hyresgäst är Rebecka Petersen, som också är förberedd på att sova hos några vänner ett par nätter tills hon kan återvända hem.

– Brandkåren har ju läget under kontroll och de kommer att låta det brinna några dygn. Sedan får vi tillträde igen. Jag tycker att alla inblandade har löst detta jättebra, säger hon.

Jag var inte hemma när min dotter ringde och berättade att det brann i mitt hus.hyresgäst