ANNONS

Hela listan: Här kan du fira midsommar

På Skansen blir det som vanligt ett traditionellt midsommarfirande. Men firanden finns det gott om i länet. Vi har listat några av dem.
På Skansen blir det som vanligt ett traditionellt midsommarfirande. Men firanden finns det gott om i länet. Vi har listat några av dem.
Solsäter
Midsommar på Solsäter är något för dem som gillar att dansa.
Midsommar på Överjärva gård 2012.
Midsommar på Överjärva gård 2012.
Midsommarfirandet vid Skarpnäcks koloniområde 2014.
Midsommarfirandet vid Skarpnäcks koloniområde 2014.
Förra året tog Jordbro VärldsOrkester paus från att arrangera midsommarfirandet i Höglundaparken, men i år är föreningen tillbaka igen.
Förra året tog Jordbro VärldsOrkester paus från att arrangera midsommarfirandet i Höglundaparken, men i år är föreningen tillbaka igen.
Midsommarfirande på Farsta gård 2007.
Midsommarfirande på Farsta gård 2007.
Bromma folkdansgille visade upp traditionella folkdanser under förra årets midsommarfirande vid Björklunds hage.
Bromma folkdansgille visade upp traditionella folkdanser under förra årets midsommarfirande vid Björklunds hage.
Vällingby folkdansgille underhåller som vanligt vid midsommarfirandet vid Riddersvik.
Vällingby folkdansgille underhåller som vanligt vid midsommarfirandet vid Riddersvik.
Grilldoften ligger tät, här och var reser sig lövklädda fallossymboler, blommiga kransar klär var och varannans huvud, en och annan nubbe slinker ner till skönsång redan vid lunch och vuxna människor hoppar runt i ring och leker grodor.
ANNONS

Den här listan är över midsommmarfiranden 2016. Här hittar du firanden för 2017:

Karta: Här finns din närmsta midsommarstång

Akalla

Plats: Akalla by

Tid: 11-16

Firandet inleds med att midsommarstången kläds klockan 11. Sedan blir det dans runt stången. Hoppborgar, hästskokastning och försäljning av fika, sockervadd, honung och nytt för i år – silltallrikar – är några av inslagen under dagen.

Botkyrka

Plats: Hågelbyparken, Tullinge

Tid: 11-16

ANNONS

Slagsta Gilles dansare och musiker leder dansen runt midsommarstången och Caféz visar teaterinstallationen ”UR – föreställningar om tid.” Entré 60 kronor för vuxna 30 kronor för barn. Parkering 25 kronor.

Plats: Trädgårdstorp, Tullinge

Tid: 11-16.30

Dans kring midsommarstången till tonerna av ett eget spelmanslag, lekar och dansuppvisning utlovas samt besök från Lörentorps skolecorps junior- och huvudblåsorkester från Norge. Entré 40 kronor över 15 år – bär du folkdräkt kommer du in gratis.

Plats: Grödinge bygdegård, Grödinge

Tid: 13-16

Grödinge nya bygdegårdsförening är arrangörer där det inte bara erbjuda dans, lotteri, fiskdamm och ponnyridning – utan även skytte för de pricksäkra. Fri entré. Parkering på Grödingevallen 20 kronor.

Tyresö

Plats: Tyresö slottspark

Tid: 12–16.30

Blomning av stången börjar 12.30, sedan blir det dans och musik. På plats finns försäljning av sedvanligt kioskutbud, grill med korv och hamburgare, lotteriförsäljning med mera.

Plats: Gården Solsäter, Långsjövägen 63

Tid: 12-18

Midsommar som det har firats sedan 1930-talet. Massor av dans kring stången till levande musik med entusiasmerande ledning. Passa också på att titta på huset på Solsäter som är ett kulturhistoriskt minnesmärke.

Täby

Plats: Rönninge by

Tid: 10-16.30

Det börjar med kransbindning med egenplockade blommor innan Täby spelmansgille drar igång. Klockan 14 reses midsommarstången och det blir dans med Täby folkdansgille och sedan uppvisning, logdans och lekar.

Plats: Ängsholmsbadet

Tid: 8-16

Flaggan hissas och alla samlar löv och blommor till stången och kransarna. Till Heri Eysturlids dragspel blir det ringlekar och dans kring stången och sedan dragkamp och stövelkastning med Eva Palm.

Upplands Väsby

Plats: På ängen vid Gunnes gård i Smedby

Tid: 12.30-16

Utanför den populära vikingagården Gunnes Gård bjuder Väsby folkdansgille på uppvisning efter att midsommarstången först har smyckats och sedan rests mellan 12.45 och 13.30. En mindre vikingamarknad arrangeras också under dagen.

Vallentuna

Plats: Orkesta bygdegård

Tid: Från 12

Klockan 12 avgår lövade skrindor från Lindholmens station och Orkesta Kulla-området. Midsommarstången reses vid Bygdegården klockan 13 varefter dans runt stången vidtar.

Plats: Kyrkängen Valletuna kyrna

Tid: 14-17

Traditionellt firande med dans runt midsommarstången till levande musik, förfriskningar och bokbord.

Plats: Kvarnstugan Brottby

Tid: 12-15

Keps Perssons underhåller med musik. Ingemar Ramström leder dansen kring stången.

Vaxholm

Plats: Lägret, mellan Kungsgatan och Hamngatan i centrala Vaxholm

Tid: Från 14

Traditionellt midsommarfirande med dans. Ta gärna med utflyktsfilt och picknickkorg.

Solna

Plats: Överjärva gård

Tid: 11-16

Firandet inleds klockan 11 med att man klär midsommarstången och tillverkar kransar åt sig själv. Därefter blir det lekar, sång och musik. Järvastaden fyller 10 år och smyginviger den nya MulleMeck-lekplatsen. Silltallriken tar man med själv, däremot bjuds det på tårta.

Spånga

Plats: Spånga kyrka

Tid: 13-15.30

Spånga folkdansgille och Svenska kyrkan ordnar som vanligt firande vid kyrkan. Det blir chokladhjul, hemslöjdstombola, dans runt stången och kämpalekar. Dessutom har Spånga folkdansgille uppvisning. Firandet avslutas med sommarpsalmer.

Södermalm

Plats: Södra teatern

Tid: 14-22

Alternativt firande för såväl barnfamiljen som nattsuddaren. Dans, majstång och klubbar. Värd för dagen är dragshowartisten Miss Inga. Fri entré.

Skarpnäck

Plats: Skarpnäcks koloniområde

Tid: 12.45 och 20-24

Skarpnäcks koloniförening ordnar traditionellt midsommarfirande med ponnyridning, fiskdamm, servering och firar samtidigt 80 år. Klockan 9 kan den som vill vara med och klä stången. På kvällen spelar coverbandet Grodan Ball dansvänlig musik.

Plats: Listuddens koloniområde

Tid: 14-16 och 19-24

Listuddens koloniträdgårdsförening bjuder in till midsommarfirande med dans, servering, skjutbana och bollkastning med mera. Midsommarstången kläs klockan 10 för den som vill hjälpa till.

Plats: Orhems koloniområde

Tid: 14 och 20

Midsommartåget går från föreningsstugan Smedjan upp till festplatsen där det blir dans kring stången. Servering, pilkastning, tombola med mera finns på plats. För den som vill vara med och klä stången är det klockan 8 som gäller.

Plats: Skrubbas koloniområde

Tid: 13.30 och 19-24

Midsommarstången kläs klockan 10. Klockan 13.30 är det samling vid fotbollsplanen för gemensamt tåg genom kolonin som följs av dans kring stången. Det finns också servering, skjutbana, pilkastning med mera. På kvällen är festplatsen öppen för dans.

Skärholmen

Plats: Jakobsbergs gård

Tid: 13–16

Det blir dans och lekar kring midsommarstången, ledda av folkdanslaget Fyrväpplingen. På gårdsplanen spelar ett band. Där kan man också köpa midsommartallrik med sill och potatis, varmkorv, jordgubbstårta, kaffe och kaffebröd. Den som vill klä stången kan komma klockan 18 på torsdag kväll.

Även på Skärholmstorget firas det, men där tjuvstartar man och reser stången redan på torsdag den 23 juni, klockan 12. Arrangör är Skärholmens församling. Den som vill hjälpa till att klä stången kan komma till Skärholmens kyrka klockan 10.30.

Sollentuna

Plats: Hembygdsgården på Hersby

Tid: 12-16.30

Sollentuna hembygdsförening ordnar traditionellt midsommarfirande med spelmän, folkdans och lekar. Ta gärna med blommor till stången som börjar kläs direkt efter klockringningen klockan 12 och reses sedan klockan 13.

Värmdö

Plats: Adolfs torg, Sandhamn

Tid: 10-16

Klockan 10 får alla som vill vara med och klä stången. Midsommarfirandet börjar klockan 15 då stången reses och Sandhamns egen kör Sandaletterna stämmer upp i sommarens sånger.

Plats: Djurö, ängen bredvid matbutiken

Tid: Från 14.30

Dans runt stången.

Plats: Hemmesta, Värmdö bygdegård

Tid: Från 12

Midsommarstången kläs och reses, dans, Wermdö dragspelsgille och Wermdö gammaldansare underhåller.

Plats: Älta gård

Tid: Från 12

Stången kläs och reses, Trio me Bumba står för musiken.

Älvsjö

Plats: Dansbanan vid Herrängens gård

Tid: 13-16

Stången reses klockan 15 och det blir dans till fiol och dragspel. Kaffeservering, korvkiosk, ponnyridning, chokladhjul, fiskdamm med mera står på programmet.

Österåker

Plats: Ekbacken, Centralvägen 55, Åkersberga

Tid: Från 13

Traditionellt midsommarfirande med dans och lek kring midsommarstången under ledning av Helena Hillgren med spelmän. Servering, fiskdamm och lotteri.

Haninge

Plats: Höglundaparken i Jordbro

Tid: 12–15

Klockan 12 börjar vi klä stången, därefter blir det lekar och lagtävlingar. 13.30 resning av stång, dans och musik runt stången. 14.30 blir det prisutdelning ifrån lagtävling, fika med mera kommer att finnas till försäljning. Arrangör är Jordbro VärldsOrkester med stöd av kultur- och fritidsförvaltningen i Haninge och medarrangör Haninge riksteaterförening.

Plats: Tyresta by

Tid: Från 11.30

Traditionellt midsommarfirande med midsommarstång och dans, dragkamp, fiskdamm, ansiktsmålning, ponnyridning och mycket annat. Midsommarstången ska resas 14.30. Ta gärna buss, antalet p-platser är begränsat. Arrangör är Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.

Plats: Tungelsta kyrka

Tid: 14-16

Dans kring stången, lotteri, fika, folkdanslag och mycket annat, andakt i kyrkan.

Plats: Häringe slott

Tid: Från 13:30

Fiskdamm och midsommarfirande. Klockan 14:30 blir det visning av slottet. Entré: 50 kronor.

Plats: Schweizerparken

Tid: Från 13

Stången kläs redan den 23 juni klockan 18. På midsommarafton inleds firandet med midsommardans, lekar, fika, korv, marknad, lotterier med mera. Arrangör är Schweizerdalens tomtägarförening i samarbete med Dalarö turistbyrå och Haninge kultur.

Plats: Dansbanan, Norra kronans gata 420

Tid: Från 11

Stången kläs gemensamt innan det blir dans runt den i två omgångar. Söderringens folkdanslag är lekledare. Arrangör är Hyresgästföreningarna i Brandbergen, ABF Södertörn.

Plats: Societetshuset

Tid: Från 13

Stången kläs och sedan blir det ringdans.

Huddinge

Plats: Magasinet, Mäster Lorentz väg 3, Segeltorp

Tid: 13-16

Segeltorps kulturförening är arrangörer för midsommarfirandet med kafé, lotteri, fiskdamm, lyckohjul och traditionell dans runt midsommarstången.

Plats: Sjödalsparken, Huddinge centrum

Tid: 10.45-16

Midsommarstången kläs, dansen börjar klockan 12.00. På plats finns också minitivoli, kaffe och korvförsäljning. Huddinge IK Innebandy och Huddinge kommun är arrangörer.

Plats: Sjöängen, Sjöängsbadet Trångsund

Tid: 10-16

Klockan 10–11 kläs midsommarstången, dans och musik leds sedan av Brage Gille. Drevvikens Segelsällskap arrangerar firandet tillsammans med Sjängens Villaförening och Huddinge kommun.

Håbo-Tibble

Plats: Ladan vid idrottsplatsen

Tid: Från 14

Häng med och res stången vid klockan 14, dansa till dragspelsmusik, testa ponnyridning och käka picknick i gräset. Det kommer att finnas en liten kiosk, men det kan vara bra att ta med eget fika.

Farsta

Plats: Farsta gård

Tid: 13-16

Folkdanslaget Viljan arrangerar midsommarfirande på ängen med ringdanser, lekar, öppen scen för barn och förhoppningsvis folkdansuppvisning. Från klockan 11 kan man hjälpa till att klä midsommarstången.

Bromma

Plats: Björklunds hage

Tid: 11-16

Från klockan 10 är alla välkomna att vara med och klä midsommarstången till detta firande som arrangeras av Norra Ängby trädgårdsstadsförening. Klockan 14 reses stången och sedan blir det dans kring den under ledning av Bromma folkdansgille. Från kafét kan man köpa bland annat korv med bröd och hembakt jordgubbstårta.

Danderyd

Plats: Kvarnparken

Tid: 13-16.30

Kvällen innan kläs stången klockan 18 och barnen får glass. Festen startar med lotterier, pilkastning, fiskdamm, kaffe, bröd, korv och sockervadd innan stången reses och Danderyds folkdanslag bjuder upp.

Plats: Enebybergs gård

Tid: 9-15

Stången kläs med medhavda lövruskor och blommor. Klockan 11 reses den och då behövs starka armar. Sedan startar en sång- och dansfest med Danderyds folkdanslag. Var på plats tidigt för sittplats.

Plats: Djursholms slottspark

Tid: 16.45-18.30

Midsommarfirande i Djursholms slottspark med Danderyds folkdanslag. Majstången reses klockan 16.45 och sedan följer folkdanser och lekar för stora och små.

Djurgården

Plats: Skansen

Tid: 10-24

Traditionellt firande med kransbindning, resning av majstång och konserter. Inträde vuxna 180 kronor, 60 kronor barn.

Hässelby

Plats: Tempeludden, Riddersvik i Hässelby villastad

Tid: 12-16.30

Vällingby folkdansgille och Hässelby schackklubb har arrangerat det här traditionella midsommarfirandet sedan 1972. Den som vill kan vara med och klä midsommarstången innan den reses, därefter blir det dans och lekar runt stången, lotterier, och fika bland annat.

Järfälla

Plats: Bruket, Görvälns naturreservat

Tid: 13-15

Fira in en storslagen midsommar med tusentals andra besökare. Både barn och vuxna får chans att svänga sina lurviga runt stången innan proffsen i Kungsängens folkdanslag tar över.

Plats: Skälby gård

Tid: 12-16

Traditionellt midsommarfirande på den vackra hembygdsgården i Skälby. Efter att stången har klätts och rests blir det lekar, småstjärnorna och musik.

Kungsängen

Plats: Kungsängen hembygdsgård

Tid: Från 12

Midsommarstången kommer att resas klockan 13 och efter det följer ringdans och folkdansuppvisning. Under dagen bjuds det på grillning, lotterier och loppis. Vill du vara med och klä stången? Kom förbi vid klockan 18 på torsdag!

Liljeholmen/Hägersten

Plats: Vintervikens trädgård (ängen vid stora scenen)

Tid: 11-18

Ekologisk midsommarbuffé serveras från 12, midsommarstången smyckas klockan 13 och reses klockan 15, då dansen börjar till dragspel och sång.

Nacka

Plats: Stora nyckelviken

Tid: 11–17

Nacka hembygdsförening anordnar midsommarfirande tillsammans med Nacka kommun. Midsommar firas med musik, lekar, blomstertåg, ponnyridning, kafé, och resning av midsommarstång.

Plats: Boo brygga

Tid: 11–16.30

Boo villaägarföreningen firar traditionsenligt midsommar med dans runt midsommarstången, barnunderhållning, sång och musik. Det finns även servering och fiskdamm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.