Nu är hela rasket rivet

Nu är tornet på gamla Sollentunamässan jämnat med marken.
Nu är tornet på gamla Sollentunamässan jämnat med marken.
Nu är tornet på gamla Sollentunamässan jämnat med marken.
Nu är tornet på gamla Sollentunamässan jämnat med marken.
Vila i frid, Sollentunamässan.
I onsdags jämnades de sista resterna av det klassiska landmärket med marken.
– Det är ett avslut på en era, säger Sara Ax Nordstrand på Skanska.

Under drygt 30 år var det en av kommunens stora institutioner, och när det gick som bäst hade Sollentunamässan 90 anställda och omsatte nära 180 000 000 kronor.

2008 slog den igen dörrarna för gott, och de senaste åren har fastighetsägarna Skanska och Sollentuna kommun smidit planer för en total omdaning av området. Efter nio år med tomma lokaler påbörjades rivningsarbetet under sommaren 2017 med ett symboliskt fyrverkeri.

Nu har de sista resterna förvandlats till grus och stoft.

Det ikoniska tornet med fasad mot Turebergsleden jämnades till marken under natten till onsdag den 20 september – en tidpunkt som valdes för att inte blockera polisens utryckningsväg.

– Det är ett avslut på en tidigare era som möjliggör för ett nytt område att växa fram, säger Sara Ax Nordstrand, gruppchef på Skanska, och fortsätter:

– Mässan var en betydelsefull verksamhet för kommunen, men sedan mässverksamheten lades ner har den här platsen inte bidragit till området. Nu ska vi blicka framåt och tillföra något som närboende återigen kan känna sig stolta över, säger hon.

 

Mitt i har tidigare berättat att Skanska och Sollentuna kommun har planer på att bygga omkring 500 bostäder, kommersiella lokaler, äldreboende, hotell och eventuellt en skola på platsen.

Under hösten kommer ett konkret förslag offentliggöras och gå ut på samråd, och detaljplanen väntas vinna laga kraft under 2018.

Fram till mitten av oktober kommer Skanska att städa upp på platsen, och under tiden blir staketen kvar.

– Vi vill säkerställa att det inte blir ett upplag för skrot eller parkerade bilar, säger Sara Ax Nordstrand.