ANNONS

Hela skolan har fått dansfeber

För andra veckan i rad finns dans på schemat i Hammerstaskolan. Under ett par veckor får såväl elever som lärare en rejäl dos av olika sorters dans.
ANNONS

Dans ingår i idrottsundervisningen och under några år har den komprimerats till Dansveckan. I år blir det mer dans än någonsin när dansveckan är utsträckt till Dansveckorna. Det dansas i gympasalen och en kombinerad dans- och musiksal.

– Vi har utökat med en vecka och det blir mer dans för de yngsta, säger Janne Wåhleman, idrottslärare i Hammerstaskolan i Norsborg.

Eleverna får testa på att dansa bland annat bollywood, flamenco, afrikansk dans, street, zumba och assyrisk folkdans. Barn från förskolan upp till årskurs 5 får träna extra mycket i år.

– Elevernas intresse för dans är större än någonsin. Vi märker att de längtar ­efter det här. Första året hade vi några som mest hängde i kafeterian, i år är alla med, säger Janne Wåhleman.

Årskurs 6–9 dansar sammanlagt tio timmar under de första fem dagarna.

Den första veckan lät skolan instruktörer utifrån lära de äldre eleverna. Den här veckan får dessa elever i sin tur lära de yngre.

De äldre eleverna behöver dock inte bli fullfjädrade lärare.

– Det finns alltid någon vuxen med och som ger feedback. Dans går inte att göra så mycket fel, vi är inne på att hitta glädjen i dansen. Man ska följa musiken, säger han.

– De har verkligen gått in för att lära sig, säger han.

ANNONS

Dans har också en social funktion. Olika åldrar träffas och det är bra för sammanhållningen i skolan, enligt Janne wåhlerman.

– Jag har själv hittat dansen, det här är bland det roligaste man kan göra i skolan.

När dansveckorna är över blir det vanlig idrott i skolan igen.

ANNONS