”Hela staden satsar på Östberga”

De som deltar i jobbcoachningsprogrammet får en mindre ersättning i tre månader. Målgruppen är unga vuxna 18-24 år som saknar sysselsättning.
De som deltar i jobbcoachningsprogrammet får en mindre ersättning i tre månader. Målgruppen är unga vuxna 18-24 år som saknar sysselsättning.
Kulturskola, upprustade idrottsplatser och jobbsökarkurser - nu fokuserar staden på Östberga.

Mambala Camara, 20, är glad att det satsas – och hoppas på att hitta ett jobb.

– Jag tror att jag kommer få jobb direkt, så känns det, säger han.

Många Östbergabor har under en längre tid reagerat på bilbränder och otrygghet. Nu vill staden lösa problemen genom en rad olika satsningar.

En av dem är jobbcoachningsprogrammet på Östberga community center. Målgruppen är unga vuxna 18-24 år som saknar sysselsättning.

Mambala Camara tog studenten i juni från teknikprogrammet. Nu vill han hitta ett arbete.

– När jag var liten ville jag bli advokat. Det kanske kan bli så någon gång, vem vet. Men nu vill jag hitta ett jobb som elektriker, säger han.

Innan han sökte till programmet på Östberga community center gick han till arbetsförmedlingen.

– De sa bara: ”sätt dig ner här och fyll i det här”. Det var väldigt stressigt och mamma och pappa tjatade på mig.

På programmet på Östberga community tycker han att känslan är en annan. Nu har han skrivit cv och filar på sitt personliga brev. Sedan vill han hitta en praktikplats.

Den senaste tiden har staden gjort många satsningar i Östberga. Bland annat har fotbollsplanen i centrum fått konstgräs och kulturskolan har etablerat sig i Östbergaskolans lokaler.

– Det är ingen hemlighet att man i år kikar extra på Östberga, det finns särskilda utmaningar där, säger Ulf Walther (S), stadsdelsnämndens ordförande.

Mambala Camara har märkt av satsningarna.

– Ja, jag tycker det är jättebra. Vi spelar fotboll nästan varje dag på den nya planen. Det är jättekul, säger han.

Dock tycker han fortfarande att det finns för lite att göra i stadsdelen.

– Vi har två bussar, en kiosk och en affär typ. När vi var yngre var vi hemma hos varandra, nu hänger vi på torget. Vi är mellan tio och femton stycken som bara står och hänger. Alla bor hemma, så ingen kan ta hem alla till sig. Vi är ofta ute sent och folk blir rädda när de ser oss, men vi bara umgås.

Fakta

Det här händer i Östberga

* Lisebergs IP har renoverats, likaså fotbollsplanen i centrum som har fått konstgräs.

* Kulturskolan har kommit till Östberga.

* På Östberga community center hålls aktiviteter med unga vuxna. Man gör också utflykter. Stadsdelsförvaltningen ska nu satsa ännu mer pengar på verksamheten.

* Ett nytt utegym ska byggas bakom Lisebergs bollplan. Byggstart i höst.

* Bostadsrättsföreningar i området har haft ett första möte för att reda ut vem som har ansvar för vad, när det gäller till exempel trasiga lyktor och oklippta buskar.