Hela Stockholm läser om Tensta

Nu ska alla Stockholmare få chansen läsa om hur det är att växa upp i Tensta. Lena Anderssons förortsskildring ”Var det bra så?” har utsetts till årets ”Stockholm läser”-bok.

Författaren Lena Anderssons debutbok ”Var det bra så?” kom ut 1999 och handlar om hur det var att växa upp i en Stockholmsförort under 70- och 80-talet.

Lena Andersson växte själv upp i Tensta, vilket bokens Stensby har stora likheter med.

Förra måndagen utsågs hennes förortsskildring till årets ”Stockholm läser”-bok, och släpptes på nytt i pocket med ett nyskrivet förord av Qaisar Mahmood, som också växte upp i Tensta.

Det är Författarcentrum och Stadsbiblioteket som ligger driver projektet Stockholm läser.

Varje år utses en bok som skildrar Stockholm på något sätt till årets bok.

Juryns motivering för årets bok var: ”I ett Stockholm som drar isär väljer vi att läsa, eller att läsa om, Lena Anderssons ”Var det bra så?”. En kylig påminnelse om den ofullbordade framtiden.”

– Tanken är att alla Stockholmare ska läsa den. Vi drar till exempel i gång läsecirklar på biblioteken, och ska ha stadsvandringar i Tensta under våren, berättar Åsa Nordlinder på Författarcentrum.

Under våren kommer boken att diskuteras på öppna läscirklar eller på andra evenemang över hela staden.

Den 6 mars blir det till exempel samtal om uppväxt och identitet på södra och norra Järva på Kista bibliotek.

Den 12 mars kommer Lena Andersson och Qaisar Mahmood till Kista bibliotek för att samtala om boken.

Nytt för i år är att LL-förlaget ger ut boken i en lättläst version i april.

– Vår förhoppning är att böckerna ska nå ut till så många som möjligt. Alla böcker går inte att omarbeta till en lättläst version, som förra årets ”En dåres försvartal” av August Strindberg till exempel, säger Åsa Nordlinder.