Hela svärmar av nya invånare i söderort

Karolina Lisslö och Josefina Oddsberg placerar ut en bikupa bland bostads­husen i Hökarängen.
Karolina Lisslö och Josefina Oddsberg placerar ut en bikupa bland bostads­husen i Hökarängen.
Söderorts nya invånare må vara små, men uträttar storverk i naturen.

Med hjälp 150 000 bin ska den biologiska mångfalden i området främjas.

De anländer med bil i en grön låda, de nya hyresgästerna i Hökarängen. Än så länge är de bara 10 000, men de kommer snart vara uppe i 50 000.

– Bidrottningen kan lägga 2 500 ägg per dygn, förklarar Karolina Lisslö, vd på företaget Bee Urban.

Hon och kollegan Josefina Oddsberg är klädda i skyddskläder. Medan de flyttar över bina surrar det ordentligt runt kupan. Men bara några minuter senare verkar bina tillfreds med sitt nya hem bakom en Ica-butik i Hökarängen.

Genom att de pollinerar spelar honungsbin en avgörande roll för den biologiska mångfalden. Men runt om i världen dör bin och i Europa pratar man om en pollineringskris, enligt Karolina Lisslö.

– Det här är ett sätt att öka kunskapen om binas betydelse för människan. Naturen blir återkopplad till stadsmänniskan, säger hon.

Bikupan i Hökarängen är en av tre som Bee Urban i samarbete med Stockholmshem och lokala hyresgästföreningar placerat ut i söderort. De andra två finns i Årstadal och Aspudden. De kommer att skötas om av Bee Urban tillsammans med intresserade hyresgäster. En av dem som ska lära sig om biodling är Rebecca Hybbinette.

– Det känns spännande. Bin är intressanta som fenomen, hur de lever i samspel med naturen, säger hon.

När det kommer till honung väntas bina i Hökarängen inte producera mer än en klick i år. Nästa år däremot ska det kunna bli uppemot 20 kilo.

Från Stockholmshems sida hoppas man kunna utöka biodlingen framöver. Då kan exempelvis Enskedeområdet stå på tur.

– Det är inte alls omöjligt att vi placerar någon kupa där. Det beror lite på hur intresset ser ut bland hyresgästerna, säger Anders Dahlgren, ansvarig parkförvaltare.