ANNONS

Hela Sveriges kakdrottning

Birgitta radar upp några av sina favoriter; Californiakakor, Ingrids pinnar och Kerstins havredrömmar på ett fat. Alla kakor i hennes nya bok har en historia och många recept kommer från de kvinnliga bakande släktingarna.
Birgitta radar upp några av sina favoriter; Californiakakor, Ingrids pinnar och Kerstins havredrömmar på ett fat. Alla kakor i hennes nya bok har en historia och många recept kommer från de kvinnliga bakande släktingarna.
I sin nya bakbok berättar hon kafferepets historia och avslöjar sina favoritkakrecept, med tillhörande historia.

Sveriges bakdrottning nummer ett, Birgitta Rasmusson, tröttnar aldrig på att prata kakor.
ANNONS

Är det någon som vet hur man sätter en deg, eller ordnar ett traditionellt kafferep, så är det Birgitta Rasmusson. Varje vecka dömer hon, med kritisk blick, deltagarna i tv-programmet Hela Sverige bakar i kanalen Sjuan, och i slutet av augusti släppte hon sin nya bakbok, Birgittas bästa.

Sedan 1966 bor hon på Kungsholmen i den tidstypiskt inredda lägenheten – 50-tal – där även hela kokboken är fotograferad.

En stor del av livet tillbringar hon på familjegården i Ljungskile där hon bakar sina kakor.

– Det går inte att baka i min gasugn, så jag släpar kakorna på tåget upp till Stockholm. På västkusten är kaklådorna alltid fyllda och det finns ständigt bullar i frysen.

Allt började när Birgitta som tonåring hängde med sin mamma på köpmannaföreningens informationskväll och där såg hon kvinnorna som jobbade med konsumentupplysning, ett jobb hon absolut ville ha.

Efter att ha gått lanthushållslinjen i Uppsala fick hon så småningom jobb som testredaktör på Ica Kuriren och blev senare chef för Icas provkök. Där blev hon kvar i 25 år, ända till pensionen.

– Det hände så mycket de här åren. 1985 kunde ingen stava till crème fraîche och en massa spännande kök från hela världen gavs ut i de nya kokböckerna. Jag reste runt hela världen för att se vad som var nytt och vad som kunde bli nästa trend.

För tre år sedan ringde TV4 och frågade om Birgitta ville vara domare i Hela Sverige bakar. När hon hörde ordet bakning tackade hon givetvis ja. Tillsammans med bagarlandslagets coach Johan Sörberg granskar hon nu varje vecka deltagarnas skapelser.

– Många är fantastiskt duktiga och vågar verkligen ta ut svängarna, men det måste också finnas ett hantverkskunnande. Förra året var det så mycket sugarpaste att man bara fick nog och mycket fokus på dekoration. Det kunde vara fantastiska tårtor, men som bara bestod av vanlig sockerkaksbotten. Smakar det inte bra så funkar det inte, och allt ska gå att laga hemma i en vanlig ugn.

ANNONS

Sin känsla för degar och smeter har hon ärvt av mamman som alltid hade kaklådorna fyllda för oväntade gäster.

När mamman bjöd in till kafferep på 50-talet kunde där finnas så mycket som 17 olika sorters kakor och man var tvungen att ta en av varje sort, annars led man brist på bildning och uppfostran. De fina kalasen avslutades också alltid med tårta.

– Jag bakar kolossalt mycket. Jag sitter ofta och läser recept på kvällarna och kan känna i munnen hur det smakar. Då tänker jag: hade det inte blivit ännu bättre med en gnutta citron i ? Och så börjar jag testa på en gång.

Fakta

Birgitta delar med sig av sina bästa baktips

Alla formar måste smörjas, även de med löstagbar kant, annars torkar de ut av diskmedel.

Småkakor och bullar gräddas mitt i ugnen. Mjuka kakor, kransar, vetelängder och matbröd gräddas i nedre delen av ugnen. Ju tyngre ett bakverk är desto längre ner i ugnen ska det gräddas.

Kakao och potatismjöl klumpar lätt ihop sig, sikta dem för bästa resultat.

Rulltårta med sylt eller mosade bär ska rullas när den är varm. Innehåller den smörkräm eller grädde rullas den kall, annars spricker den.

Bakpulver kan bytas mot bikarbonat eller hjorthornssalt enligt följande mått: 1 tsk bakpulver = 1/2 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver= 1 tsk hjorthornssalt.

Sparar du ägg i burkar

är måtten: 1 äggula= 1 msk eller 1 äggvita= ca 2 msk.

Källa: Birgittas bästa

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.