ANNONS

Helenas biblioskåp sprider bra läsning

Helena med biblioskåpet.
Helena med biblioskåpet.
Bokhyllan full av bra böcker? De förtjänar bättre än att samla damm. Ställ dem i ett biblioskåp så får någon annan läsa dem.
ANNONS

Helena E Källgren älskar att läsa. En dag när hon stod framför bokhyllan hemma i Duvbo undrade hon vad hon skulle göra med alla böcker. Så många bra berättelser, men böcker tar ju både plats och samlar damm. Hon kände att hon ville dela med sig.

Från en vän som höll på att riva ut köket fick Helena en glasdörr, sen snickrade familjen ihop en låda och satte på staketet. Ett biblioskåp var fött.

– Tanken är att skapa ett flöde av böcker från folk som passerar biblioskåpet. Det är inte livsviktigt att man lämnar tillbaka exakt samma bok som man tar, men det är inte heller meningen att man ska ställa boken i sin egen bokhylla, säger Helena.

Tanken om ett litterärt kretslopp i små lådor är inte helt ny. Rörelsen Little Free Library startade i USA 2009. Småskaliga, personliga boklådor har blivit populärt i många länder.

– Det finns faktiskt ett par här i Duvbo som länge haft ett biblioskåp. Jag blev inspirerad av dem. Böcker har gett mig så otroligt mycket; visdom, berättelser och tankar förankrade i något djupare. Det är inget fel med sociala medier men känslan är att läsandet minskar. Det här är ett sätt att främja läsandet, tankarna och skogarna.

Helenas biblioskåp på Sveavägen har suttit uppe en månad, då och då dyker en ny bok upp. I ett litet anteckningsbok kan besökare lämna små hälsningar, kanske skriva ett par rader om en bok. Alla är välkomna – och uppmanas att tänka till.

– Man ska inte ställa in skräpböcker och tänka ”vilka böcker vill jag bli av med?”. Tänk istället såhär: ”vilka böcker vill jag att någon annan ska läsa?”. De som kommer förbi präglar på så sätt skåpet. Vilka böcker som finns beror på vilka som varit där.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.