Helene tar strid för läraryrket

Under nio år var Helene Hellmark Knutsson ordförande i Sundbybergs kommunstyrelse – idag är hon minister för högre utbildning och forskning.
Under nio år var Helene Hellmark Knutsson ordförande i Sundbybergs kommunstyrelse – idag är hon minister för högre utbildning och forskning.
Som 31-åring blev hon kommunstyrelsens första kvinnliga ordförande. Under hennes tid lades grunden till vad som i dag är landets snabbast växande kommun.

I dag sitter Helene Hellmark Knutsson i regeringen, men intresset för Sundbyberg slår igenom – inte minst i Mitt i:s kluriga Sumpanquiz.

Hon är i dag minister för högre utbildning och forskning – ett uppdrag med svåra frågor som engagerar.

– Det är jättekul, ett fantastiskt uppdrag, säger Helene Hellmark Knutsson som tar emot oss hemma i villan i Duvbo.

På en vägg i vardagsrummet hänger en inramad karta över stadsdelen. En avskedspresent från när hon slutade som ordförande i kommunstyrelsen för fem år sedan. Helene Hellmark Knutsson flyttade till Sundbyberg 1997 och det blev startskottet för hennes politiska karriär.

1998 blev hon invald i socialnämnden. Tre år senare tillträdde hon som den första kvinnliga ordföranden i Sundbybergs kommunstyrelse. Hon var då 31 år och hade precis fått sitt första barn. Otroligt omtumlande – så beskriver hon själv tiden.

– Vi hade haft en lång rad av medelålders män som styrt i kommunen och vi gick från att ha haft egen majoritet till att behöva hitta koalitioner och samarbeten. Det var många som sa: ”hur ska en ung kvinna klara av det här?” Det var väldigt tufft, säger den i dag 45-åriga ministern.

Under den första mandatperioden skrev hon ner vad hon ville åstadkomma på en lapp.

– En av sakerna var att jag ville att det skulle byggas tusen nya bostäder. Det låter ju väldigt modest nu när man vet resultatet.

När hon tillträdde var Sundbyberg långt ifrån den tillväxtkommun den är i dag. Befolkningen minskade och många singelhushåll gjorde att Sundbyberg fick betala in mycket i skatteutjämningssystemet.

– Singel i Sumpan hette det på den tiden. Då bestämde vi oss för att vi måste börja bygga så att barnfamiljerna kan stanna kvar i Sundbyberg, säger hon.

Den nya stadsdelen Stora Ursvik är en av de saker hon är mest stolt över när hon blickar tillbaka på tiden som ordförande i Sundbyberg.

– Det är en stadsdel som inte ens fanns när jag kom och nu är det massa människor som bor där och flera barn som har det som sin uppväxtort. Det är otroligt kul att få vara med om.

Tiden i Sundbybergs kommunstyrelse lärde Helene Hellmark Knutson vikten av att bestämma sig för vad man vill åstadkomma och sedan vara konsekvent och tydlig, något hon tar med sig i rollen som minister.

– Vi fick tydliga direktiv i regeringsförklaringen om vad som skulle göras på mitt område. Högskolan ska byggas ut och vi ska stärka Sverige som forskningsnation eftersom vi ser att den globala konkurrensen hårdnar. I mitt uppdrag ingår också att stärka statusen för läraryrket. Att stärka kvaliteten i lärarutbildningen är en sak som engagerar mig väldigt mycket.

Som minister arbetar hon långa dagar och stor del av fritiden ägnas åt barnens stora intressen, hockey och ridning. Själv går hon gärna ut med hunden. Utanför vardagsrumsfönstret väntar hennes nästa stora projekt – trädgården. Det ska bli blommor, träd och bärbuskar.

– Men någon köksträdgård blir det inte. Det kräver för mycket tid.

Fakta

Kan du slå Helene i Sumpanquiz?

Hur många stadsdelar har Sundbyberg?

När överfördes Lilla Alby från Solna till Sundbyberg?

Vad är kvarteren i Duvbo döpta efter?

Hur många t-banestationer finns det i Sundbyberg?

Antalet invånare i Sundbyberg i SCB:s senaste mätning?

Vad var Sundbyberg ökänt för under slutet av 1800-talet?