Min lokala hjälte

Helgtips: Gå på fullmånefest i Bagis

Ingela Bendt har tagit bilden i japanska trädgården sinnenas trädgård i Bagarmossen där det ska vara lyktfest på söndag när det är fullmåne
Här en bild från förra årets lyktfest i den japanska trädgården i Bagarmossen.
På söndag är det fullmåne. Då blir det fest i japanska trädgården i Bagarmossen. Ta med dig en ljuslykta och lys upp höstmörkret.

Det finns en japansk trädgård på Byälvsvägen 38 i Bagarmossen. Ingela Bendt berättar att hon och ett litet nätverk av entusiaster har tagit sig an att vårda den nu när grundaren Pål Bergström av sinnenas trädgård med stenpartier och japanska växter inte längre har möjlighet att ta hand om den.

– Jag har guideningar om trädgårdens historia, berättar Ingela Bendt.

Tanken är att nätverket ska ordna återkommande kulturarrangemang i den japanska trädgården. Hittills har arrangemangen varit välbesökta, till exempel sommarens ”Tusen trädgård” med öppna guidade visningar och förra höstens lyktfest.

På söndag den 16 oktober, när det är fullmåne, arrangeras alltså den japanska lyktfesten igen. Alla är välkomna, hälsar Ingela Bendt.

– Vi börjar kl. 16 på söndag. Då är det lite te och har man med sig sin egen lykta, det kan vara en enkel ljuslykta, så sätter man den i trädgården. Det är taikotrummor vid klockan fem och senare är det meditativa vandringar i trädgården.

En höjdpunkt berättar Ingela Bendt är att Taiko Kai framträder tillsammans med ”den framstående taikomusikern Noriko Hashimoto”, som är på besök från Kyoto i Japan. På inbjudan till arrangemangs står det att ”japanska taikotrummor fyller oss med livsenergi” – och det kan ju de flesta av oss behöva lite extra av så här när hösten är som mörkast.