ANNONS

Helgtips: Leta insekter och svamp i Ryssbergen

skog
På lördagen kan du hänga med på artjakt i skogen i Ryssbergen.
Fler borde upptäcka Nackas urskog. Det menar nätverket Rädda Ryssbergen som tillsammans med Naturskyddsföreningen ordnar en ”bioblitz” i skogen på lördagen.
ANNONS

Den som vill kan ha en riktig heldag i skogen. Aktiviteterna pågår från klockan 10 på förmiddagen till klockan 22 på kvällen.

Men vad är egentligen en bioblitz?

– Vi samlar artkunniga personer och finkammar området för att se vilka arter som finns där. Det är också ett sätt att sätta fokus på Ryssbergen som vi vet är ett område väldigt rikt på arter. Kanske hittar vi några nya, säger Ronny Fors, medlem i nätverket Rädda Ryssbergen och ordförande för Naturskyddsföreningen i Nacka.

Hitta svamp och jaga insekter i uv-ljus

Svampletning med Stockholms svampvänner (kl 10-13), mossinventering med Botaniska sällskapet (kl 14-17) och insektsjakt i uv-ljus (kl 19-22) står i fokus för artinventeringen. Däremellan blir det utfrågning med lokala politiker (kl 13-14) apropå att Ryssbergen är hotat av exploatering.

– Vi vill att politikerna ska berätta vad de vill med det här området, säger Ronny Fors.

Demonstrerar nästa vecka

Samma nätverk står också bakom den klimatdemonstration som planeras utanför Nacka stadshus nästa fredag. En del av lördagen kommer att ägnas åt plakatworkshop inför den.

Mer info om bioblitzen hittar du här.