ANNONS

Helgtipset: Testa vanilj-aiolin som gick till SM-final

Nevena Misic och Johan Grund Täby kockar
Täbykockarna Nevena Misic och Johan Grund tävlade i Storköks-SM.
Täbykockarna Johan Grund och Nevena Misic fick åka hem från Storköks-SM utan den efterlängtade guldmedaljen.
Men var det rätt sås som vann?
Nu bjussar de på receptet på den dopade aiolin – avgör själv om juryn gjorde ett misstag.
ANNONS

I tisdags tävlade två Täby-kockar i Storköks-SM på Älvsjömässan i Stockholm.

Sodexos lag Köksbrigaden med Johan Grund från Åva Gymnasium och Nevena Misic från Näsbyparkskolan hade tagit sig hela vägen till final. Och trots att det inte räckte hela vägen till guldet var de glada efteråt.

– Det var en fantastisk upplevelse. Att få träffa alla kockar i lagen och i juryn var otroligt häftigt, säger Johan Grund.

Han tror att tävlingen är viktig för att höja statusen på storköken och mat i offentlig sektor.

– När jag började arbeta i storkök för två år sedan var jag väldigt kaxig och tänkte ”nu ska jag visa hur det ska gå till”. Men jag blev förvånad över hur många duktiga kockar som finns i den här sektorn. Det är otroligt många som gör ett väldigt bra jobb här, men tyvärr är skolmaten inte något som får så mycket positiv uppmärksamhet i media, säger han.

Tyvärr är skolmaten inte något som får så mycket positiv uppmärksamhet i media

Johan Grund

Kommer ni att tävla igen?

– Det kommer vi göra. Vi har inget aktuellt projekt just nu, men vi jobbar redan med nästa meny så vi kommer att vara redo när det är dags. Och vi tar med oss all den här erfarenheten och all kritik och alla råd vi fick under tävlingen.

ANNONS
Recept

Dopade final-aiolin med en twist av vanilj

Vispa två äggulor ordentligt, tills de börjar ”fluffa”.

Tillsätt 3 dl rapsolja droppvis, sedan i en tunn stråle.

Smaksätt med en nypa salt, lite peppar, 2 msk citronjuice, en pressad vitlöksklyfta och kärnor från två vanlijstänger.

PS: spara stängerna och koka en sockerlag med dem. Blir en grym mojito, tipsar Johan Grund.