Helig vrede fick Nike att skriva musik igen

Den politiska musiken lever.

På sin nysläppta skiva riktar Nike & Röda Orkestern en vass udd mot den borgerliga alliansens politik.

”Alliansen ger dig chansen”, sjunger Nike Markelius på nya skivan. Nu är det inte så att trummisen från gamla punkarna Tant Strul har gått och blivit moderat. Nike & Röda Orkestern är precis så vänster som namnet antyder – men bandet har faktiskt den borgerliga regeringen att tacka för sin existens.

– Hösten 2009 var jag själv drabbad av sjukförsäkringsreformen. Jag hade gått igenom en stor operation och blev utförsäkrad. Jag kände en helig vrede över sakernas tillstånd och bestämde mig för att använda min röst och min musik. Det var så jag fick idén att dra igång Röda Orkestern, berättar Nike Markelius.

Bandet består förutom Nike av musikerna Lotta Partapuoli, Mia Kempff och Johannes Nordell.

Skivan är ett samarbetsprojekt där en mängd personer har bidragit med texter, däribland Carsten Palmaer, Mian Lodalen, Inger Edelfeldt och Katarina Mazetti.

– Resultatet blev ett fantastiskt tidsdokument med olika personers reaktioner på vår samtid, säger Nike Markelius.

Musiktidningen Sonic skriver i sitt senaste nummer om bristen på nutida politisk musik.

Med låtar som ”Utanförskap blues”, ”Aktion!” och ”Den blåa handen” är Röda Orkesterns skiva ett solklart undantag. Nu hoppas Nike Markelius att fler vill ta efter.

– När jag började med punk i slutet av 70-talet hade proggen banat väg. Många musikskapare hade ett engagemang som de ställde sig på scenen med. Man åkte ut i förorterna och spelade för politiska ändamål, det var Rock mot rasism och mot kärnkraften. I dag saknas det en liknande musikrörelse.