ANNONS

Vandra i Heliga Birgittas fotspår

Fresta församling gjorde en provvandring i somras.
Fresta församling gjorde en provvandring i somras.
Utmed Birgittavandringen finns märken och aktivitetsstationer.
Utmed Birgittavandringen finns märken och aktivitetsstationer.
Pilgrimsleden går utmed Norrviken.
Pilgrimsleden går utmed Norrviken.
Kyrkvaktmästare dukar till nattvard vid Klippkyrkan.
Kyrkvaktmästare dukar till nattvard vid Klippkyrkan.
Lägg undan mobilen och möt stillheten på en pilgrimsled.
På söndags invigs den vid Fresta kyrka till Heliga Birgittas ära.
ANNONS

Det har gått fem år sen historiker konstaterade att Heliga Birgitta med största sannolikhet föddes på Sköldnora gård i Upplands Väsby. Nu ska Heliga Birgitta också föräras med ett ett pilgrimsstråk.

– Det kändes som ett naturligt sätt att lyfta Heliga Birgitta eftersom hon själv gick flera pilgrimsfärder. Vi arbetade fram idén med kommunen och Future Health, säger Håkan Simonsson, kyrkoherde i Fresta församling.

På söndag 26 mars invigs Birgittavandringen med start vid Birgittalunden vid Fresta kyrka. Därefter går vandringen ner mot Klippkyrkan som invigs under eftermiddagen, en utomhuskatedral med altare av sten.

Utmed Birgittavandringen finns märken och aktivitetsstationer.

Vidare går färden till en utsiktsplats och sen tillbaka till kyrkan där Birgitta som staty välkomnar vandrarna tillbaka. Längs med vandringen finns tolv stationer med olika ord och frågor att reflektera kring. Orden ska spegla Birgittas liv och tanken är att den som vandrar pilgrimsfärden ska stanna upp både i vandringen och i livets stress.

– Skillnaden mellan en pilgrimsvandring och en vanlig promenad är att du har ett särskilt fokus. Traditionellt har det varit att lära känna gud bättre men idag handlar det om att ta sig framåt på den långa pilgrimsfärden: livet, säger Håkan Simonsson.

Pilgrimsleden invigs av kommunalrådet Mathias Bohman och kyrkoherde Håkan Simonsson vid Fresta kyrka klockan tolv. Därefter startar själva vandringen klockan ett, en längre för dem med vandringslust och en kortare sträcka. Redan klockan elva drar dagen igång med en gudstjänst i Fresta.

En av anledningarna till att Birgitta hedras med just ett pilgrimsstråk är att pilgrimsvandringar har blivit allt populärare de senaste åren, kanske på grund av att en stressigare vardag lockar till stillhet och ro.

ANNONS

– Det ligger i tiden som en kontrast till smartphones. Pilgrimsvandringar kan ha en läkande och lugnande effekt, säger Håkan Simonsson.

Fakta

Världens mest kända svensk genom tiderna?

Heliga Birgitta helgonförklarades 1391 och är en av medeltidens mest kända människor.

Under sin tid beskrevs hon som en stark kvinna som vågade tala till kungar, biskopar och påvar i en värld där kvinnors vilja inte räknades.

Katoliker världen över ber fortfarande till henne och Birgittakloster finns på flera platser.

Hon var det enda katolska helgonet till Sverige fram till 2016 då Kerstin Hesselblad helgonförklarades. Hesselblad grundade Birgittinorden, en order som verkar i Heliga Birgittas anda.

Källa: Historiska museet, Stockholms katolska stift