Helikopter sätts in mot biltjuvar

Den nya helikoptern ska användas för att stoppa biltjuvar.  http://mitti.se/ligor-kan-ligga-bakom-inbrottsvag/
Den nya helikoptern ska användas för att stoppa biltjuvar. http://mitti.se/ligor-kan-ligga-bakom-inbrottsvag/
Polisens jakt på tjuvar som begår bilinbrott når nya höjder. För att få stopp på stölderna tar Roslagspolisen hjälp av polisflygets nya helikopter.

Mitt i har tidigare rapporterat om att antalet stölder ur lyxbilar ökar. Bara i januari anmäldes över 20 fall, och inget tyder på att stöldvågen är över.

Därför har polisen satt in nya resurser för att få stopp på stölderna. Polisflygets nya helikopter ska användas i Danderyd och Täby för att spåra tjuvar på marken.

– Helikoptern har avancerad utrustning som kan hjälpa oss. De kan se saker från luften som vi inte kan se ifrån marken. Med hjälp av mörkerseende kameror kan den leda polispatruller fram till misstänkta gärningsmän, säger kommunpolis Mattias Tillberg.

Helikoptern har redan använts under ett antal nätter. Tanken är att den skall användas vid brott, men också för att spana innan några brott har begåtts.

– Den finns med oss och spanar från luften redan innan brotten har begåtts och samverkar med civilpolis på marken. Helikoptern kan naturligtvis inte vara här hela tiden, men vi har regelbunden kontakt och har de tid och möjlighet så hjälper de oss, säger Mattias Tillberg.

Bilinbrotten är svåra att stoppa eftersom de går så fort att genomföra. Förövarna är generellt bilburna och är ofta långt borta när polisen hunnit fram till brottsplatsen.

Genom att spana från luften får polisen större överblick över brottsutsatta områden och märker om det rör sig skumma bilar där.

Enligt Mattias Tillberg kan helikoptern ligga så högt upp att den inte stör de boende alltför mycket.

– Det är klart att det låter, men i och med att den flyger så högt blir det inte så farligt, säger han.

Polisen har sedan tidigare rekommenderat bilägare i Roslagen att ställa sina bilar i garaget för att förhindra stölder.

Fakta

Så skyddar du dig:

– Ställ in bilen i ditt garage och se till att det är ordentligt låst.

– Parkera bilen på en upplyst parkeringsplats.

– En rattkrycka kan försvåra att stjäla krockkudden och ratten.

Var vaksam på människor som rör sig misstänksamt kring parkerade bilar.

Källa: Roslagspolisen