ANNONS

Därför flyger helikopter lågt över Haninge

Genrebild.
Genrebild.
En lågt flygande helikopter har under tisdagen setts till i Haninge och Tyresö och orsakat buller. Det är Vattenfall som inspekterar kraftledningarna i flera Södertörnskommuner.
– Vädret för helikopterbesiktning är gynnsamt just nu och därför passar vi på att flyga över stora områden, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

ANNONS

Mellan den 28 maj och 8 juni ska kraftledningarna i flera Södertörnskommuner inspekteras. Boende i området kan förvänta sig att se en lågt flygande helikopter som kan orsaka buller. Under tisdagen har helikoptern synts till i både Haninge och Tyresö.

– De flyger ovanför våra ledningar för att besikta dem. De besiktar teknisk utrustning, stolparna och ledningarnas skick och om det finns några träd som riskerar att falla på ledningarna, eftersom det ska vara en viss bredd mellan ledningarna och träden, säger Mikael Björnér. 

Vattenfall inspekterar det som kallas för ledningsgata, ett röjt område i skogen längs en kraftledning eller telefonledning. Ledningsgatorna behöver underhållas för att minska risken för strömavbrott vid storm.

Måste besiktas enligt lag

– Ledningsgator måste man enligt lag besikta varje år genom flygbesiktning så det inte växter upp träd som blir för höga. Därefter röjer vi ledningsgatorna från sly vart åttonde år, säger Björnér.

Vattenfall inspekterar ledningarna i Haninge, Botkyrka, Salem, Huddinge, Tyresö, samt Värmdö och ned mot Nynäshamn.

Vilken dag och klockslag som helikoptern besöker respektive kommun är enligt Mikeal Björnér svårt att säga och beror mycket på väderförhållandena. 

– Exakt när helikoptern flyger över är på de olika områdena är upp till pilot och besiktningsman, säger Björnér. 

ANNONS