ANNONS

300 slöt upp för Helin och ett tryggare Järva

Folkskaran tågade från Eggeby gård till platsen för olyckan.
Folkskaran tågade från Eggeby gård till platsen för olyckan.
Det var här Helin Burkay blev påkörd på väg hem från jobbet.
Det var här Helin Burkay blev påkörd på väg hem från jobbet.
Helin Burkay blev 50 år gammal.
Helin Burkay blev 50 år gammal.
Många har tröttnat på vansinneskörningarna.
Många har tröttnat på vansinneskörningarna.
Naile Aras arrangerade manifestationen.
Naile Aras arrangerade manifestationen.
I dag hölls en manifestation för att hedra minnet av Helin Burkay som avled på sjukhus efter att ha blivit påkörd av en 19-årig motorcrossförare. Cirka 300 personer slöt upp.
– Det inger hopp och vi kommer fortsätta kampen mot våld och för social jämlikhet, säger Naile Aras som arrangerade manifestationen.
ANNONS

Helin Burkay blev påkörd av en motorcrossförare på Järvafältet när hon var på väg hem från jobbet den 3 april. Föraren smet från platsen och Helin Burkay dog av skadorna den 7 april.

För att hedra hennes minne och för att protestera mot situationen på Järvafältet, där vansinnesfärder på tvåhjuliga motorfordon inte är något ovanligt och där många känner sig svikna av myndigheter och politiker, hölls under lördagen en manifestation.

– Hon var en ovärderlig och oersättlig vän för mig, vi hade en vänskap sedan 34 år tillbaka. Det känns overkligt, säger arrangören Naile Aras.

 

”Vi måste ställa krav”

Cirka 300 personer tog sig till Eggeby gård där dels Naile Aras och flera politiker talade innan folkskaran under tystnad tågade till den plats där Helin Burkay blev påkörd.

Bostads- och demokratiborgarrådet Ann-Margaret Livh (V), själv boende i Rinkeby, var en av talarna.

– Vi måste ställa krav på polisen samtidigt som vi ställer krav på oss politiker att jobba med det sociala förebyggande arbetet, sade hon.

Lawen Redar (S).

Riksdagspolitikern Lawen Redar (S) är själv en vän till Helin Burkays familj och hon lyfte det faktum att många som bor i området är engagerade medborgare och att det går att skapa förändring.

ANNONS

– Järva är ett av Stockholms mest föreningstäta samhällen och Helin var engagerad i sitt lokalområde. Vi behöver själva engagera oss. Fråga grannens barn hur läget är, säg till de unga som är ute sent på kvällen.

 

”Min mamma blev påkörd”

Tenstabon Dilan Aksoy hade kommit för att delta i manifestationen.

– Körandet på cykel- och gångvägar måste få ett slut. Min egen mamma blev påkörd för två år sedan men hon klarade sig.

– Jag har pratat med polisen flera gånger men det känns hopplöst, ingenting görs. Vi måste ta till andra åtgärder och prata med ungdomarna om hur det här påverkar oss som bor här, säger hon.

Markku Huovila bor i närheten och arbetar vid Eggeby gård.

– Det är vardag för mig att behöva väja för mopeder när jag är på väg till jobbet, säger han. Senaste åren har jag blivit oroad över hur folk kör utan att bry sig.

Misstänks för drograttfylla

Tuula Rusanen fyller i.

– Och vi är oroliga över våra barn och alla andras säkerhet också. Det gör mig väldigt ledsen att den här kvinnan dog.

Den 19-årige man som enligt SVT erkänt att han körde motorcykeln är misstänkt för drograttfylleri och vållande till annans död alternativt grov vårdslöshet i trafik.

Markku Huovila och Tuula Rusanen.

– Man måste komma åt sysslolösheten bland yngre män som leder till att de brukar narkotika och tappar kontrollen över sina liv, säger Järvabon Tuula Rusanen.

För arrangören Naile Aras fanns det under all sorg ändå något positivt att ta med sig från manifestationen.

– Det inger hopp och vi kommer fortsätta kampen mot våld och för social jämlikhet. Både politiker, polisen och hela samhället behöver samarbeta för att förhindra att något sådant här händer i framtiden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.