Helldén: ”Det finns inget försvar för det som händer”

Selfie från Daniel Helldéns besök på Slussplan i tisdags.
Selfie från Daniel Helldéns besök på Slussplan i tisdags.
Stockholmarnas, och särskilt bilisters, vilja att köra lagligt är inte den bästa. Det visar inte minst den senaste veckans trafikcirkus vid Slussen.

Nu ryter trafikborgarrådet Daniel Helldén, MP, till.

– Det råder nonchalans inför trafikreglerna.

Under den senaste veckan har vi i flera artiklar berättat om den stökiga trafiksituationen vid Slussen. Sedan nyår är det förbjudet för fordon under 3,5 ton att köra över Slussplan. Men bilar smiter igenom ändå och i förra veckan kom det dit så kallade spårviddshinder för att stoppa dem.

Det visar sig dock att många bilister snart lärde sig att ta sig över hindren.

I förrgår begav sig Daniel Helldén till Slussplan för ett studiebesök och kunde då själv iaktta de regelbrytande fordonen.

– Jag tycker inte att det finns något försvar för det som händer nu, säger han. När vi bygger om och förändrar gator blir det också ett test av hur bra stockholmarna följer trafikskyltar.

Det testet faller inte direkt ut till trafikanternas fördel.

– Det finns på tok för många bilister som inte ser och läser trafikskyltar, konstaterar Helldén. Det är tydligt skyltat att man inte får åka där. Jag var i dag och tittade på Klarabergsgatan där det också är tydligt skyltat att bilar inte får köra. Men det gör de ändå, även om det är mycket mindre nu. Framför allt är det mycket taxi och leveransbilar.

Runt Slussen har det varit rörigt i flera år nu. Inte sällan har det varit oklart hur man ska ta sig fram. Vägbanor, gång- och cykelbanor har dragits om med jämna mellanrum.

Kan det ha skapat en dålig trafikkultur just vid Slussen? Och är det inte dags att staden styr upp och talar om vad som gäller?

– Ja, vi behöver nog ha en kampanj om samspel i trafiken. Nu är det lite väl mycket nonchalans inför de trafikregler vi har i stan. Vi måste föra en diskussion om hur vi beter oss i trafiken. För det är en gemensam stad där vi ska dela på utrymmet. Och jag vill kunna förutsätta att folk följer de regler som sätts upp.