Helldén: Hade hoppats kunna lösa det tidigare

Maria Antonsson (MP) och Daniel Helldén (MP).
Maria Antonsson (MP) och Daniel Helldén (MP).
Bra med minibuss, men den borde ha kommit redan i februari, tycker de boende.
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och Östermalms stadsdelsnämnds ordförande Maria Antonsson (MP) besökte Värtavägen.
– Vi hade hoppats kunna lösa det här tidigare, säger Daniel Helldén.

Mitt i skrev nyligen att en minibuss börjat trafikera Värtavägen tillfälligt då gatuarbeten stoppar 1:ans buss från att köra där.

På onsdagen besökte trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och Östermalms stadsdelsnämnds ordförande Maria Antonsson (MP) gatan.

– Eftersom det är nytt och för att vi har pratat om det här så länge vill vi säkerställa att det också fungerar, säger Daniel Helldén.

På plats var även boende på Kampementsgatan – Rolf Arbin och Birgit Franzén har kämpat länge och hårt för att få till stånd en buss på sträckan.

– Det är toppen, man får med sig rullatorn på minibussen, säger Birgit Franzén.

– Men helst skulle vi haft bussen i februari. Det är inte acceptabelt att politiker ligger och drar sig. Hade inte stadsdelsnämnden agerat hade det inte löst sig, säger Rolf Arbin.

Daniel Helldén, Birgit Franzén, Maria Antonsson och Rolf Arbin.

Daniel Helldén, Birgit Franzén, Maria Antonsson och Rolf Arbin.

Lösningen kom sent

Lösningen kom först när stadsdelsnämnden samlade staden, landstinget, SL och Keolis i samma rum.

– Ingen sa sig ha ansvar, så vi såg till att alla träffades. Då kom vi fram till att vi kan ha en minibuss som kör här, säger Maria Antonsson.

Daniel Helldén beklagar att det tagit så pass lång tid.

– Vi hade hoppats kunna lösa det här tidigare. För det är klart att ett sådant här projekt retar upp många och skapar mycket känslor, och det är ju inte bra.

Samtidigt menar han att det inte har varit helt enkelt.

– Det har varit en komplicerad fråga att få ihop eftersom den ligger på både oss i staden och landstinget, men också på Keolis som privat aktör, som ska stå för utförandet och som arbetar efter de avtal de har, säger Helldén.

Vad bär ni med er från det här till framtida projekt?

– Framförallt att vi måste ha en nära dialog med stadsdelarna, för att ha en möjlighet att få till de här egentligen ganska enkla lösningarna.

Fakta

Minibussen på Värtavägen

Minibusslinjen 1V Ringlinje stannar på hållplatserna Gärdet, Kampementsbacken, Storskärsgatan och Värtavägen.

Bussen kör 15-minuterstrafik, från klockan 09.00 till 16.00.

Minibussen har möjlighet att köra fram till 31 augusti, men testas till att börja med i en månad för att sedan utvärderas.