ANNONS

Helldén tar över torghandeln – blir mer Bondens marknadskänsla

”Vanliga” torghandlare ska vara kvar, men kompletteras med fler mindre aktörer som satsar närproducerad mat, säger Daniel Helldén (MP)
”Vanliga” torghandlare ska vara kvar, men kompletteras med fler mindre aktörer som satsar närproducerad mat, säger Daniel Helldén (MP)
Trafikborgarrådet vill göra torgen mer levande med fler mindre aktörer som satsar på närodlat.
– Det finns 50 salutorg som vi ska utveckla nu, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
ANNONS

Trafikkontoret ansvarar för de flesta offentliga miljöerna i Stockholm som gator och torg. Fastighetskontoret har dock haft hand om torghandeln, men efter årsskiftet tar Daniel Helldén och trafikkontoret över ansvaret även där.

– Det finns 50 salutorg i Stockholm som vi ska utveckla nu, säger Daniel Helldén.

Ska bli mer lokalt

Helldén vill göra torgen mer dynamiska och flexibla genom fler nya och tillfälliga torghandlare.

– Vi ska gynna småskalig närproducerad handel och mat i staden. En del är att få in mer i torghandeln där det är ganska lite av sådant i dag, säger Daniel Helldén.

”Vanliga” torghandlare ska också vara kvar på torgen, men det handlar om att komplettera med fler mindre aktörer som satsar närproducerad mat. Det kan till exempel göras genom att en ägg- eller honungsproducent från Stockholm kan få söka ett kortare tillstånd än ett helt år som torghandlare brukar få tillstånd för.

Så lite mer Bondens marknadskänsla på till exempel Sergels torg?

– Ja, så kan man säga, säger Daniel Helldén.

Skapa nya torg

Trafikborgarrådet vill också bättre få ihop torgen med projektet Levande Stockholm där sommargågatorna ingår ”för att skapa synergi”. Det ska också vara möjligt skapa nya mindre och spontana torg med handel på en gata.

1 januari tar trafikkontoret över ansvaret för stadens torghandel.

ANNONS