ANNONS

Helldéns ilska efter myndighetens ändring: ”Bananrepublik”

enkelriktat cykla helldén
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) ser rött efter Transportstyrelsens beslut.
Samtidigt som Stockholms stads överklagan om att cykla mot enkelriktat låg hos Transportstyrelsen ändrade myndigheten de föreskrifter som ligger till grund för beslutet.
– En bananrepublik, säger Daniel Helldén (MP).
ANNONS
Cykla mot enkelriktat

Vad gäller saken?

Stockholms stad har i flera år försökt hitta ett sätt att låta cyklister färdas i en annan riktning än bilisterna. Under 2016 genomfördes försök i innerstan.

I början av 2019 tog Stockholms stad flera beslut om att cyklister ska undantas enkelriktning. Totalt antogs 357 lokala trafikföreskrifter.

En privatperson överklagade föreskrifterna och både länsstyrelsen och Transportstyrelsen kom fram till samma sak: Att cykla mot enkelriktat är inte tillåtet.

Transportstyrelsens beslut går inte att överklaga men för trafikborgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén (MP), är frågan ändå inte över.

Stockholms stads överklagan kom in till Transportstyrelsen i juli 2019. I augusti 2019 uppdaterades de nationella trafikföreskrifterna som ligger till grund för det beslut som staden ville ha prövat. Ordet ”all” har skrivits till i paragrafen om vilka fordon som enkelriktat gäller, vilket har gjort en friare tolkning omöjlig.

– Tidigare gick det att tolka som att man kunde tillåta undantag för viss trafik, säger Daniel Helldén.

Han är mycket kritisk till att de nationella föreskrifterna skrevs om under tiden som deras överklagan behandlades.

– Det är häpnadsväckande. De går in och ändrar förutsättningarna under prövningens gång, säger Daniel Helldén som undrar om Transportstyrelsen befinner sig i en bananrepublik.

En språklig uppdatering

Transportstyrelsen tillbakavisar kritiken från Stockholms stad. De tidigare förskrifterna var utgivna av Vägverket, som inte längre finns.

– Arbetet har pågått under en längre tid. De upphävda föreskrifterna var meddelade av Vägverket och det fanns behov av uppdatering, säger Lars Hammar, utredare på Transportstyrelsen.

Att just ordet ”all” skrivits dit är en språklig uppdatering som inte påverkar innebörden, menar Transportstyrelsen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.