Helldéns uppmaning till pensionärerna: ”Testa!”

Daniel Helldén
– Man behöver prova dem för att förstå vad det är för något, säger Daniel Helldén (MP).
Många pensionärer i länet är negativt inställda till elsparkcyklarna som blir allt fler på Stockholms gator, det visar en Demoskopundersökning. Nu uppmanar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) stadens äldre att testa det nya färdmedlet.

Elsparkcyklarna i Stockholm blir allt fler. Men åsikterna går isär, visar en Demoskopundersökning som gjorts på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Mest kritiska till elsparkcyklarna är personer över 65 år, enligt undersökningen. I den gruppen är 69 procent av de tillfrågade negativt inställda till färdmedlet.

Men trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) tycker att de äldre i Stockholm ska testa åka.

– Man behöver prova dem för att förstå vad det är för något. Jag tror de äldre ska testa dem, det skulle nog öka graden av acceptans och uppskattning, säger Daniel Helldén (MP).

Har själv testat sparkcyklarna

Daniel Helldén har själv testat elsparkcyklarna några gånger, bland annat i en film som visas under en dragning tillsammans med Stockholms Handelskammare på torsdagen.

I filmen åker han och Stockholms Handelskammares vd sida vid sida på varsin VOI – och svarar på frågor till upptempo-musik.

– När jag såg elsparkcyklarna först tyckte jag det såg fånigt ut, men när man väl står där är det något helt annat, säger han.

Vill att användarna tar ansvar

Daniel Helldén (MP) tror också att de som är negativt inställda till färdmedlet har påverkats av att det finns användare som inte tar ansvar för att elsparkcyklarna ska parkeras rätt.

– De som använder dem bör bli bättre att ställa dem rätt. Så de inte står i vägen, eftersom det retar upp folk.

Fakta

Om Demoskopundersökningen

Demoskop har frågat 2 211 boende i Stockholms län om man ser eldrivna sparkcyklar som ett bra framtida färdmedel i Stockholm.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Demoskop genomförde undersökningen under perioden 8-17 januari 2019 genom en slumpmässigt rekryterad webbpanel.