ANNONS

Helleborusskolan räddad, idag fattar kommunen beslutet

Protester för Helleborus och Hampe Klein (M)
Efter protesterna: Nu är Helleborusskolan i Åkersberga räddad och Hampe Klein (M) lovar att kommunen även ska ta fram långsiktiga lösningar.
Demonstration för Helleborusskolan 2019
Demonstration utanför Alceahuset för Helleborusskolan, 26 november 2019.
Hampe Klein (M)
Hampe Klein, (M) ordförande för Förskole- och grundskolenämnden i Österåkers kommun.
Österåkers kommun ändrar sig och föreslår att nedläggningshotade Helleborusskolan får ett temporärt strukturbidrag som gör att skolan klarar sig.
– Jag är glad att kunna berätta att vi hittat en lösning på en ytterst olycklig situation, säger Hampe Klein (M).
ANNONS

Enligt kommunen har lösningen tagit fram tillsammans med Helleborusskolan, Sveriges kommuner och regioner och Stockholm stad. Den innebär att skolan får ett temporärt strukturbidraget på totalt 3,8 miljoner kronor fördelat på höstterminen 2019 och vårterminen 2020.

– Vi har fått en djupare insikt i hur sårbara resursskolor, med höga krav på anpassad undervisning, är för den nuvarande finansieringsmodellen, säger Hampe Klein, (M) ordförande för Förskole- och grundskolenämnden.

Det är en skön känsla i dag på skolan

Johan Danielsson, rektor

När beskedet kom i går var det många som andades ut.

– Det är ett mycket bättre läge – då kan vi driva skolan vidare. Vi fick en överenskommelse som gynnar barnen och det är vi glada över, säger Johan Danielsson rektor på Helleborusskolan i Åkersberga.

Hur har eleverna reagerat efter beskedet?

– Med glädje och lättnad. De har också varit oroliga. På kroppsspråk och mimik kan man se att allt har släppt, även bland personalen och föräldrar. Det är en skön känsla i dag på skolan.
– Det här är något de kan vila i när det snart är jullov – så tar vi nya tag till vårterminen.

Lotta Curbo som driver skolan var också lättad:

– Det känns oerhört bra, inte minst för alla elever och deras föräldrar. För det är viktigt för de här barnen att de får skolgång som är anpassad efter deras behov. Så jag är väldigt, väldigt glad, säger hon till SVT.

ANNONS

– Jag känner att kommunen har sträckt ut en stor hand och visat i handling och inte bara i prat att Helleborus är viktig för Österåkers kommun.

Långsiktiga lösningar på gång

Beslut om det temporära strukturbidraget till resursskolor fattas av Förskole- och grundskolenämnden i dag (10/12), och innebär att den ekonomiska ersättningen i snitt per elev hamnar på minst samma nivå som det föregående läsåret.

Kommunen uppger att man kommer fortsätta arbeta intensivt och i bred samverkan för såväl kort- som långsiktiga lösningar för resursskolor med barnens bästa i fokus.