ANNONS

Helleday (L): Almedalen är en unik möjlighet

Thomas Helleday (L) tillsammans med partiledaren Jan Björklund på partiets bubbelmingel.
Thomas Helleday (L) tillsammans med partiledaren Jan Björklund på partiets bubbelmingel.
När Täbypolitikern Thomas Helleday (L) läste om Erik Anderssons (M) kritiska syn på Almedalsveckan kände han sig manad att ge en annan bild.
– Det är en unik möjlighet att knyta kontakter och utbyta idéer, säger han.
ANNONS

Tidigare i veckan gick Moderaternas toppnamn Erik Andersson ut och riktade kritik mot Almedalsveckan. För dyr och onödig var kontentan. Men Thomas Helleday (L), som nyss är hemkommen från sin tredje Almedalsvecka, har en annan uppfattning.

– Det är som ett smörgåsbord av seminarier och chanser att träffa engagerade och kunniga människor. Och precis som ett smörgåsbord vet man inte innan vad man kommer bjudas på, och man tar sällan del av allting.

En rockfestival för nördar

Han säger att Almedalen är en unik möjlighet att träffa nya människor.

– Man kanske träffar någon på båten, kanske någon annan över en kaffe. De som kommer hit är nyfikna och samhällsintresserade. Min vän jämförde det som en rockfestival för nördar.

Har du tagit med dig någonting efter årets Almedalsvecka?

– Jag var där i egenskap som hobbypolitiker, yrkesperson och privatperson. Jag var på ett seminarium om den ojämna fördelningen av sponsorpengar till herr- och damfotboll. Jag pratade med KRIS (Kriminellas revansch i samhället), polisen och LO. Som privatperson besökte jag ett mycket intressant seminarium om HBT-personers utsatthet i hederskulturer.

Vad säger du om kostnaderna?

ANNONS

– Min resa kostade inte skattebetalarna en krona, och knappt någonting för mig heller. Jag bodde i ett stort tält i Kneipbyn som kostade mig 350 kronor per natt. Men jag kan hålla med om att många verkar spendera väldigt mycket pengar på det här, säger han.

Dela med sig av Täby

Just kostnaden för Almedalsveckan var ett föremål för Erik Anderssons kritik.

– Jag tycker inte att kommunen ska ha en egen monter, men vi borde kunna vara mer aktiva och delta som talare på olika seminarier. Som marknadsföring eller kompetensutveckling. Täby gör mycket bra som vi kan dela med oss av.

Vad skulle du vilja säga till kritikerna av Almedalsveckan?

– Veckan är lite vad man gör den till. Det är en unik och fantastisk möjlighet att träffa intressanta människor som man kan utbyta erfarenheter och idéer med.

Erik Andersson (M) säger att han kritiken främst riktar sig mot myndigheter och organisationer.

– Politiken står endast för 1,5 procent av de totala evenemangen på plats. Det ursprungliga syftet med Almedalen har gått förlorat, samtalet mellan väljare och förtroendevalda. Jag kan inte se någon nytta eller ett mervärde för Täbyborna, att som Liberalerna tycks vilja, utöka Täby kommuns närvaro i Almedalen framöver. Det skulle endast bli ett slöseri med skattemedel, pengar som kan gå till välfärden, säger han.

ANNONS