Helt galna i Melodifestivalen

Nästan 200 stockholm-are är medlemmar i Melodifestivalklubben.

För dem är det schlagerfestival året runt.

En av de hängivna är Södermalmsbon Helena Jönsson som givetvis ser finalen på plats.

Det finns en världsomspännande klubb för folk som älskar Eurovision Song Contest. I Sverige heter den Melodifestivalklubben och består av medlemmar i olika åldrar från hela landet.

Sedan Loreen vann Eurovision Song Contest förra året har klubben fått ett rejält uppsving med 100 nya medlemmar. I dag ligger medlemsantalet på 490. Nästan 200 av dem bor i Stockholms- området.

Södermalmsbon Helena Jönsson har varit med sedan Eurovision Song Contest i Oslo 2010.

– Jag kände inte till att klubben existerade innan dess. Melodifestivalen har jag gillat sedan jag var fem år. Min familj tittade alltid på tävlingen tillsammans, säger Helena, som har Loreens ”Euphoria” som en av sina absoluta favoriter.

Sedan hon gick med har hon varit med på nästan allt som klubben arrangerar.

Förutom att många medlemmar reser runt och ser de olika delfinalerna och stora finalen i Sverige, reser de även till finalen i Eurovision Song Contest. En stor del av Helenas sparkassa går till klubbens resor.

Klubben är levande året runt. Om det inte är melodifestival- säsong samlar man gärna ett gäng för att titta på gamla tävlingar.

– Vi brukar sätta egna poäng och utse våra egna vinnare.

Den fantastiska gemenskapen är det främsta skälet till att Helena Jönsson är med.

– Många är också oerhört kunniga, men på olika saker. Vi har våra olika inriktningar. En del håller på mycket med siffror och håller reda på de politiska lägena i de olika länderna för att se om det påverkar röstningen. Andra är mer intresserade av ländernas kultur.

Men nu ligger fokus på svenska tävlingen. Hon var iväg och tittade på Andra chansen i Karlstad och till helgen ska hon tillsammans med medlemmar i klubben se finalen i Friends arena i Solna.

– Jag tror tveklöst på Yohio som vinnare i första hand, och på Ulrik Munther som nummer två.

Helena Jönsson med en av artisterna från danska bandet A friend in London på ESC i Düsseldorf 2011.