ANNONS

Helt stopp på Roslagsbanan

Silvor Johanessen i Täby kyrkby väntade förgäves på Roslagsbanan -helt stopp på måndagen.
Silvor Johanessen väntade förgäves på Roslagsbanan – han hade missat trafikstoppet.
Roslagsbanan står still.
Roslagsbanan står still.
Vädret ställer till det för kollektivtrafiken. Det är helt stopp på Roslagsbanans tre linjer efter vad man misstänker var ett växelfel vid Östra station.
– Vi har ingen prognos för när det ska börja rulla, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst vid 14-tiden.
ANNONS

Inga tåg rullar i trafik på Roslagsbanan sedan tidigt måndag morgon. SL har åtgärdat ett växelfel på Östra station som ska vara en orsak till stoppet.

– Det är en otrolig viktig station för Roslagsbanan, sa Henrik Palmér på SL:s presstjänst på måndagsmorgonen.

Enligt SL.s presstjänst hade även tre tåg bromsfel på grund av kylan. Dessa togs ur trafik. Det tåg som vid 13-tiden passerade perrongen vid Täby kyrkby kan ha varit ute på en testkörning, enligt presstjänsten.

– Växlarna är röjda. Men det är bromsarna som vi vill försäkra oss om att de fungerar innan vi kör med folk ombord på tågen, säger Claes Keisu vid 14-tiden till Mitt i Täby.

Ersättningsbussar sätts in

Resenärer hänvisas till ersättningsbussar samt till den vanliga busstrafiken beroende på var man bor längs Roslagsbanan. Bussar kör mellan Åkersberga-Danderyds sjukhus och Vallentuna-Danderyds sjukhus.

Flera Täbybor vittnar på Mitt i Täbys facebook om att busstrafiken dras med förseningar. ”En resa med buss från Täby kyrkby till Danderyds sjukhus tog 50 minuter”, skriver en kvinna på måndagsmorgonen. En annan kvinna uppger att med buss 604 från Täby C till Danderyd tog det en timme.

Silvor Johanessen står och fryser på perrongen i Täby kyrkby i väntan på tåget. Han har missat att det är stopp på Roslagsbanan.

– Då får man gå hem igen, säger han när Mitt i Täbys reporter informerar honom om stoppet vid 13-tiden på eftermiddagen.

ANNONS

Efterlyser bättre information

Mitt i Täby pratar med flera besvikna resenärer som väntar förgäves på tåget i kylan. I högtalarna på perrongen upprepar SL att Roslagsbanan fortfarande är inställd. En man ska på SFI-kurs och vet inte riktig varifrån han kan ta ersättningsbuss.

Daniel Carlson fick längre restid på grund av stoppet på Roslagsbanan.

Daniel Carlson efterlyser bättre information från SL om vad som ligger bakom stoppet.

– Jag förstår inte varför det är stopp. Den gick i går när det var mycket snö, men i dag, säger Daniel Carlson, som tvingades ta buss och tunnelbanan för att ta sig mellan Universitetet och jobbet.

Daniel Carlson verkar inte särskilt irriterad över längre restid, men konstaterar att han tvingas äta lunchen stående på stationen. .

Kommunalrådet: Borde fungera oavsett väder

Att Roslagsbanan inte går är en brist, borde fungera oavsett väder, konstaterar Täbys kommunalråd Erik Andersson (M) när Mitt i Täby intervjuar honom på station i Täby kyrkby.

Claes Keisu på SL:s presstjänst uppger att även om Roslagsbanan har rullat under helgen ger kylan flera återkommande problem som påverkar trafiken. Roslagsbanan har omkring 200 växlar, uppger han, dessa värms upp för att klara nedisning, men automatlarm löser ut ifall en stor isklump från tågen fastnar.

– Om det kommer en stor isklump så måste man dit och röja manuellt.

Problem med mittdörrar inte lösta

Problemen med mittdörrarnas fotsteg är heller inte löst, enligt Claes Keisu. Han säger att SL jobbar på en lösning där, men första prioritet är att hålla igång trafiken.

Artikeln uppdateras.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.