ANNONS

Hembesök med konstnär ska lyfta konsten i Bro

Ana Maria Almada de Alvarez vill se hur folk reagerar när hon gör "tokiga" saker.
Ana Maria Almada de Alvarez vill se hur folk reagerar när hon gör "tokiga" saker.
Felice Hapetzeder vill väcka intresse för samtidskonst i Bro.
Felice Hapetzeder vill väcka intresse för samtidskonst i Bro.
Under 2018 ska den nyinflyttade konstföreningen Local A försöka få liv i Bro genom projektet Samtidskonst i Bro. Förhoppningen är att få fler att engagera sig för konsten på orten. Den första konstnären som ”ställer ut” är Ana Maria Almada de Alvarez som ska göra hembesök med performance-konst.
– Jag kan inte berätta vad min performance handlar om, utan att folk får berätta för mig vad den handlar om, säger hon.
ANNONS

Med start på lördag den 13 och en vecka framåt kan du boka in ett hembesök med konstnären Ana Maria Almada de Alvarez i Bro. Hon är performancekonstnär och ska använda veckan för att öppna Brobornas ögon för annorlunda konst.

– Många associerar konst med tavlor som hänger på väggarna, och tänker att konst ska vara något skönt och vackert som handlar om skicklighet. Den myten vill jag kämpa emot, och visa att konst kan vara det vi bestämmer att det ska vara, säger Ana Maria Almada de Alvarez.

Vill inte beskriva sin konst: ”Man måste se den på platsen”

Hon säger att hembesöken kan vara vad folk vill att de ska vara – antingen samtal om konst, eller att göra konst tillsammans. När inga hembesök är inbokade kommer Ana Maria att spendera dagarna på biblioteket i Bro centrum, där man kan se hennes performance. Men hon vill inte säga vad utställningen handlar om.

– Man måste se det på platsen. Jag kan inte berätta vad min performance handlar om, utan att folk får berätta för mig vad den handlar om. Det är ett annorlunda sätt att uttrycka sig, så jag vill se hur folk reagerar när de ser mig göra saker som ser tokiga ut, säger hon.

2018 – ett konstår i Bro?

Hennes utställning är den första i en rad som ordnas av konstföreningen Local A, som just flyttat in i Bro, efter att initiativtagaren Felice Hapetzeder och hans fru flyttat hit från Stockholm. Projektet som Ana Maria Almada de Alvarez är med i heter ”Samtidskonst i Bro” och förhoppningen är just att väcka intresse för samtidskonsten i Bro.

– Utbudet är inte jättestort vad gäller konst och samtidskonst i Bro, säger Felice Hapetzeder.

Under det kommande året ska Local A hitta fler konstnärer att samarbeta med och försöka få till en synlig närvaro av konst i Bro centrum. Men frågan är om intresset finns?

– Det är det vi ska undersöka, men det tror jag absolut. Man får ge det en ordentlig chans. Åtminstone det här året jobbar vi med det och så hoppas vi att vi får medlemmar, säger Felize Hapetzeder.

ANNONS

Kommer inte vara måleri – ska involvera åskådare

Invånare i Bro kan alltså förvänta sig fler ovanliga inslag i stadsbilden under året, likt Ana Marias performance.

– Det kommer inte i så stor utsträckning vara måleri på duk – utan mer mot saker som involverar människor på plats. Om man visar konst som bygger på deltagarmedverkan, kan man kanske väcka ett intresse och göra ett avtryck. Det känns som ett sätt för oss att lära känna platsen ordentligt och bidra med något positivt, säger Felice Hapetzeder.

Fakta

Vad menas med "Performance"?

Med begreppet performancekonst avses konst som existerar när den pågår – en form av uppträdande där publiken inte sällan är en del av konstverket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.