ANNONS

Hembygdsförening vill ge Kårsta egen postadress

Kårsta
Kårsta
Leveranser som hamnar fel och en känsla av att inte höra ihop med centrala Vallentuna.
Nu vill Össeby hembygdsförening att Kårsta ska få egen postadress.
– Det finns en stark lokal identitet i området, säger ordföranden Börje Sjöman.
ANNONS

– Det finns en stark lokal identitet inom området, säger han. Och leveranser av varor kommer ibland till centrala Vallentuna och inte till oss som är flera mil därifrån. Kårsta ligger ganska långt ifrån centralorten så det blir krångligt.

Han säger att Kårstabor oftast inte känner någon samhörighet med Vallentuna.

I november skickade Össeby hembygdsförening ett brev till kommunen om att de ska tillstyrka deras begäran om att de som har postnummer 186 60 och 186 96, det som tidigare var Kårsta socken, ska få postadress Kårsta. Beslutet fattas av Postnord och därför vill föreningen ha kommunens stöd.

Utredning

I dag, fredag, träffades Vallentunas namnberedningsgrupp för att diskutera frågan. Men de tog inte ställning utan vill att den ska utredas.

– Vi har inte så mycket emot det men vill också ha underlag på att det är förankrat bland boende och företag i Kårsta, säger kartingenjör Sofia Skoglar, som ingår i gruppen. 

Postnummerråd

Enligt Postnords regler är det ett krav för att en ändring ska genomföras.

– Så vi behöver lite mer än en ansökan från hembygdsföreningen. Därefter blir det ett politiskt ärende och sedan skickar kommunen en ansökan till Postnords postnummerråd.

Enligt produktionsspecialist Tommy Jonsson på Postnord är det relativt ovanligt att vilja byta postadress. 

– De senaste tre åren har vi haft två eller tre ansökningar om att ändra postort om året. Det är ofta byalag och sockenföreningar som vill framhäva ett gammalt ursprungligt ortsnamn.

ANNONS

Försiktighet

Össeby hembygdsförening skriver att de gör sin begäran ”som representant för boende och medlemmar i Kårsta socken samt på uppdrag av hembygdsföreningens årsmöte 2018”. Hur de kommit fram till att de representerar Kårstaborna framgår dock inte av brevet.

 Vi har tyvärr varit med om att godkänna och sedan har vi fått bära hundhuvudet bland ortsborna. När vi har varit på väg att genomföra förändringen har vi fått höra att ”vi hatar ju den här grannbyn och vill inte förknippas med den”. Så vi är ganska försiktiga numera. Det är jättesvårt när föreningar säger sig representera hela orten. Men hur vet man det? Det är lite knepigt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.