ANNONS

Hemhjälpen stal 1,5 miljon kronor

Kvinnan hade hand om Värmdödamens ekonomi. Men i stället för att betala damens räkningar, förde hon över mer än 1,5 miljon kronor till sitt eget konto.
ANNONS

Första gången kvinnan kom hem till damen för att städa var år 2001. Efter ett tag blev damen, som nu är 88 år gammal, vän med kvinnan, som hon kom att se som en dotter.

Under åren har kvinnan hjälpt 88-åringen med annat än städning, bland annat med bankärenden. Hösten 2012 märkte hemtjänstpersonal att något inte stod rätt till. Damen hade fått flera påminnelser om att betala olika räkningar. Hemtjänsten hjälpte damen att begära ut ett kontoutdrag. Det saknades över 1,5 miljoner kronor – pengarna hade förts över till kvinnans konto. För att klara sina utgifter blev damen tvungen att ta ett lån.

Nu har kvinnan, som tidigare dömts för bland annat bokföringsbrott, dömts för grovt bedrägeri. Eftersom det rört sig om ett så stort belopp och brotten riktats mot en äldre person i en utsatt situation dömer Nacka tingsrätt kvinnan till tre års fängelse. Hon ska också betala tillbaka 1 548 000 kronor till damen.

Kvinnan själv har förnekat brott och menar att hon hade fått lov att ”ta vad hon behövde”, vilket hon menar att damen ska ha sagt. Kvinnan menar också att hon sett pengarna som ett förskott på det som damen testamenterat till henne. Det finns dock inget giltigt testamente som styrker att damen testamenterat något till henne.

Nacka tingsrätt bedömer kvinnans uppgifter som vaga och menar att de inte stöds av några andra uppgifter i utredningen. Tingsrätten menar att det är helt osannolikt att damen skulle ge bort hela sin förmögenhet till kvinnan utan att dokumentera det.

En annan kvinna står åtalad för ett likande brott i Värmdö kommun, men summan är inte lika hög. Kvinnan var god man åt en nu avliden äldre dam och hade som uppdrag att förvalta damens egendom. Men enligt åtalet stal kvinnan över en kvarts miljon kronor från damens bankkonto. Den 15 oktober väntas domen falla mot kvinnan. Även den här kvinnan har i polisförhör förnekat brott.

Fakta

Flera brott mot äldre

36 bedrägerier mot äldre har anmälts i Värmdö sedan 2010.

2011 blev en 88-årig man uppringd av någon som utgav sig vara mannens son och sa att han behövde 15 000 kronor. En kompis till sonen hämtade pengarna, men sonen hade aldrig bett om pengar.

År 2012 lurades en 78-årig dement man att skriva på ett gåvobrev samt fullmakt för sitt bankkonto.

I år fick en 88-årig kvinna besök av två okända kvinnor som utgav sig att vara läkare och ville ha 300 kronor för en undersökning. 88-åringen betalade inte.

Källa: Polisen