Hemköp i Rotebro slutar sälja besprutade bananer

Den som inte vill köpa ekologiska bananer gör bäst i att undvika Hemköp Rotehallen i Rotebro.

De har nämligen slopat de besprutade bananerna i sitt sortiment.

– Våra kunder tycker att det är bra. Det kan finnas gifter i konventionella bananer, det är inte vad vi vill ge till våra barn, säger handlaren Lars-Olov Melkersson.

Priset på de ekologiska bananerna är dock detsamma som för de konventionella bananerna som nu tagits bort från sortimentet.

– Vi går hellre back på bananerna. Men vi har fått bra respons från grossisten som tyckte att det här var så bra att de ville hjälpa oss, så nu får vi köpa ekologiska bananer billigare än tidigare, säger Lars-Olov Melkersson.

Än så länge är bananerna den enda produkt som Rotehallen uteslutande säljer den ekologiska varianten av, men Lars-Olov Melkersson vill gärna att det blir fler.

– Vår målsättning är att bara erbjuda ekologiskt på frukt och grönt. Jag tror att det kommer bli vanligare, men vi ligger nog i bräschen än så länge.

En rundringning till ett antal matbutiker i Sollentuna ger stöd åt Lars-Olov Melkerssons tes. Ingen av de butiker, från kedjorna Ica, Coop och Hemköp, som Lokaltidningen Mitt i talat med har fasat ut konventionella bananer.

”Vi vill inte tvinga folk att köpa eko”, säger en handlare, medan en annan framhåller att det är svårt att få tag på tillräckligt mycket av eko-bananerna.

Johanna Sandahl, vice ordförande och talesperson i jordbruksfrågor på Naturskyddsföreningen, resonerar annorlunda:

– Man ska ha rätt att välja, men då ska det vara ett informerat val. Jag tror att få skulle köpa konventionella bananer om de visste hur de ofta producerades. Samtidigt tror jag att många konsumenter uppskattar att slippa ställas inför det valet och i stället kunna lita på att det som finns i butiken är en bra produkt.

Om utbudet på ekologiska bananer säger hon såhär:

– Om man får upp efterfrågan kommer ju produktionen av eko-bananer att öka. När det kommer till priset på konventionella bananer är ett grundläggande problem att alla kostnader inte är inräknade i konsumentens prislapp, till exempel kostnaden för en förstörd havsvik i Costa Rica.

Det är viktigt att veta att man som konsument kan göra skillnad, men samtidigt ska man inte lägga allt på konsumenterna utan också ställa krav på politikerna och grossisterna, menar Johanna Sandahl.

– Om en grossist vet att en producent använder ett bekämpningsmedel som inte är tillåtet i EU kanske grossisten inte ska importera från den producenten.

Hemköp ska nu endast sälja ekologiska bananer.